sreda, 4. februar 1998.

U SKUPSTINI CRNE GORE RASPRAVA O IZBORNIM ZAKONIMA I PREDLOGU MANDATARA ZA SASTAV NOVE VLADE ODLOZENA ZA DANAS

Saglasnost oko predloga zakona o birackim spiskovima

Visestranacki strucni tim i njegove radne grupe jos nisu pripremili predlog zakona o izboru odbornika i poslanika

Podgorica. - Vanredna sjednica crnogorskog parlamenta pocela je juce, kako je i predvidjeno, ali se, zbog nepripremljenosti zakona o izboru odbornika i poslanika, javnom informisanju i birackim spiskovima, koji su na dnevnom redu, predsjednik parlamenta Svetozar Marovic odlucio za pauzu do 11 casova danas.

Prije pauze poslanici su se upoznali sa ostavkom Zorana Zizica (poslanik kluba DPS - Momir Bulatovic) na funkciju potpredsjednika parlamenta, predsjednika Odobra za kontrolu rada SDB-a i na clanstvo u Odboru za medjunarodne odnose. Konstatovano je da sjednici prisustvuju i novi poslanici iz poslanicke grupe "Narodna sloga" (umjesto poslanika iz Bojoviceve Narodne stranke, kojima su nedavno oduzeti mandati), a prije pauze postavljena su i brojna poslanicka pitanja.

Uoci pocetka sjednice odrzana je sjednica Strucnog tima za izradu izbornih zakona, na kojoj je saopsteno da je, tokom rada u okviru radne grupe, postignuta saglasnost oko zakona o birackim spiskovima, ali da radnim grupama i Strucnom timu predstoji jos mukotrpan posao na predlozima zakona o javnom informisanju i, posebno, zakona o izboru odbornika i poslanika. Neizvjesno je da li ce posao na oblikovanju ova dva zakona biti okoncan u vremenu koje bi omogucavalo da se o njima raspravlja na ovoj vanrednoj sjednici, ili ce biti potrebno zakazivati novu.

Kada je rijec o Zakonu o birackim spiskovima, na sjednici Strucnog tima je receno da su uvazene sve primjedbe eksperato OEBS-a, osim onih koje su prizilazile iz nepoznavanja cjeline pravnog sistema u Crnoj Gori. U okviru radne grupe Strucnog tima, kojoj je bio povjeren zadatak da pripremi zakon o birackim spiskovima, postignut je visok stepen saglasnosti predstavnika svih parlamentarnih stranaka. Nijesu uvezene samo dvije sugestiije predstavnika DPS Momir Bulatovic, na kojima oni nijesu ni insistirali, ali postoje mogucnost da ponude amandmane na predlog zakona.

Sto se tice Zakona o javnom informisanju, u radnoj grupi nijesu otklonjene sve dileme, pa je ostalo da se one razrijese na sastanku Strucnog tima. I u ovom slucaju su prihvacene brojne preporuke i sugestije OEBS-a, medju kojima i one da se i stranim drzavljanima omoguci pravo osnivanja javnog glasila u Crnoj Gori.

Predstavnici poslanicke grupe DPS - Momir Bulatovic nijesu ucestvovali u radu na pripremi Zakona o javnom informisanju, posto im je prioritet bio Zakon o birackim spiskovima. Njihov stav je, inace, da postojeci zakon treba da ostane na snazi, dok se steknu uslovi da se pristupi izradi novog.

Strucni tim i njegove radne grupe nijesu uopste stigli da se posvete Zakonu o izboru odbornika i poslanika, na koji su strucnjaci OEBS-a dali najvise preporuka i sugestija. Predvidjeno je da se radna grupa danas posveti pripremi ovog zakona, ali je neizvjesno kada ce taj posao biti priveden kraju. Poslanicka pitanja

Otkud ratni materijal kod gradjana?

Podsjecajuci da je kod nekih gradjana u opstini Rozaje nedavno pronadjena veca kolicina oruzja i ratnog materijala, poslanik SDA CG Harun Hadzic postavio je tri pitanja MUP CG. Njega je zanimalo da li je politicko-bezbjednosna situacija u opstini Rozaje povoljna i pod kontrolom, da li je od gradjana oduzeto sve oruzje i ratni materijal, ko je omogucio naoruzavanje i protiv koga je to bilo upereno.

U postavljanju poslanickih pitanja juce su bili najaktivniji poslanici iz DPS - Momira Bulatovica. Vecina tih pitanja odnosila se na ponasanje vlasti i policije, tokom razbijanja demonstracija pristalica Momira Bulatovica u noci 14. januara i neposredno poslije toga. Pitanja su, uglavnom, upucena ministru unutrasnjih poslova i ministru pravde, a u njima su izricane optuzbe na racun vlasti i policije.

U vezi sa dogadjajima u noci 14. januara pitanja su postavljali ii poslanici iz DPS CG, ali je njih zanimalo da se razjasni nasilnicko ponasanje ucesnika protesta u Podgorici.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Miodrag Vukovic najavio je pisane ili usmene odgovore za kraj sjednice parlamenta. Na pitanje: “Ko je sada predsjednik Vlade", odgovorio je odmah, objasnivsi da je Milo Djukanovic iskoristio svoje sutavno pravo i mogucnost koju daje Vladina uredba i svoje premijerske ovlascenje prenio na jednog od potpredsjednika.

D. Vukovic

Novi poslanici “Narodne sloge"

Od cetvorice novih poslanika koalicije “Narodna sloga", dvojica su iz Narodne stranke, a dvojica iz Liberalnog saveza CG. Novi poslanici iz Narodne stranke su Bogoljub Ilic (sa izborne liste Pljevlja- Zabljak) i Radosav Nedovic (sa izborne liste Bijelo Polje). Novi poslanici iz Liberalnog saveza CG su Ranko Djurdjic (Pljevlja-Zabljak) i Marko Salatic (Herceg Novi - Tivat).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /