sreda, 4. februar 1998.

NISKA TRAGEDIJA U MLADENOVCU “VEC VIDJENA"

Istraga (jos uvek) bez rezultata

Mladenovac. - Aktuelna tragedija sa trovanjem metil-alkoholom, u Nisu i drugim gradovima, mnoge je u Mladenovcu podsetila na slicne obdasnje dogadjaje iz februara i marta 1996. godine. Bar prema zvanicnoj verziji, po kojoj su cetvorica Mladenovcana, radnika Livnice HK “Petar Drapsin", umrla “usled akutnog trovanja metil-alkoholom", za nesto vise od mesec dana - Aleksandar Rakic, Miodrag Masic, Milojica Zabunovic i Nebojsa Deljanin.

Za razliku od sadasnjeg “Niskog slucaja", ondasnji “Mladenovacki" osim zvanicne, pratilo je i niz, nikad potvrdjenih nezvanicnih verzija. Sumnje, koje su bile pracene velikom uznemirenoscu i strahom u Mladenovcu najpre su bile pothranjivane cinjenicom da su sva cetvorica radila na istom radnom mestu (toksikoloski potencijalno rizicnom), kao i time da je u pomenutom periodu, tacnije 12. februara, preminuo jos jedan radnik “Drapsinove" livnice, Vladimir Mijailovic, za kojeg se pouzdano znalo da je antialkoholicar.

Zvanicna obdukcija koju su, nakon ekshumacije tela preminulih, izvrsili strucnjaci Instituta za sudsku medicinu trebalo je da razveje sve sumnje vezane za uslove rada kao eventualne uzrocnike tragedije. Cetvorica radnika preminula su usled trovanja metil-alkoholom, dok je, prema zvanicnom saopstenju, za Vladimira Mijailovica ustanovljeno da je preminuo usled infarkta.

Ni ispitivanja mikro-klime, koja je sproveo Institut za zastitu rada, nisu pokazala prisustvo opasnih metrija u livnici (iako je bilo prigovora zato sto su ispitivanja vrsena dok je ovaj pogon bio zatvoren),.

Rade Zabunovic, brat preminulog Milojice, i dan danas tvrdi da su mu kolege njegovog brata u vise navrata potvrdile da ovaj kobnog dana nista nije pio. On nam je izrazio i svoje negodovanje zbog cinjenice da posle saopstavanja uzroka smrtgi, vise nista, barem prema njegovim saznanjima, nije ucinjeno na otkrivanju krivaca.

Jer, uprkos najavama da ce se otkriti od koga potice i kako je metil-alkohol dospeo u pogon, istraga ni danas, skoro dve godine kasnije, nije mnogo odmakla. Trag koji je vodio do jedne destilerije, kako nam je receno, “na jugu" (nezvanicno, u Blacu), pokazao se kao netacan i istraga je, jos uvek u toku.

S. D. Markovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /