sreda, 4. februar 1998.

PRVO GOSTOVANJE JUGOSLOVENSKOG POZORISTA, ATELJE 212 U SARAJEVU I MOSTARU

Jezive slike i dirljivi susreti

Kapital koji su ucesnici prve turneje jugoslovenskog pozorista (Ateljea 212) u Bosni i Hercegovini doneli sa ovog puta su snazni utisci i video zapisi. Na jucerasnjoj konferenciji za stampu odrzanoj u ovom pozoristu, prikazan je nemontiran materijal na kome su pored kadrova rusevina iz Sarajeva i narocito Mostara zabelezeni reakcija publike u Kamernom teatru 55. gde je ova predstava odigrana u dva navrata kao i slike iz mostarskog pozorista.

Opsti utisci ucesnika puta, koji su putem medija zeleli da prenesu jugoslovenskoj javnosti jeste, kako kaze glumac Tihomir Stanic, “da je ova turneja pokazala da mi koji sedimo ovde nismo promasili svoje profesije. One su", kaze Stanic “delotvornije od svih geografija i matematika primenjivanih u poslednje vreme".

Zasluga za organizovanje turneje Ateljea 212 u Bosni i Hercegovini pripada Lorencu Ambergu, savetniku Svajcarske ambasade u Beogradu koji je rekao da je njegov angazman logican s obzirom da “nasa zemlja ima sopstveno iskustvo u uspostavljanju saradnje razlicitih naroda". Gospodin Lorenco smatra da “uprkos podeli, bivse jugoslovenske republike imaju mnogo toga zajednickog. Kao prvo, prilikom izvodjenja ove predstave u Sarajevu, nije bio potreban prevodilac".

Sto se pak tice mostarskog iskustva ono je, kazu ucesnici puta, bilo traumaticno. “To su jezivi prizori koje je tesko podneti uzivo", kaze Branislav Zeremski. “Mislim da je, nastavlja Zeremski dalje, Mostar u stvari eks Mostar. Kao i Jugoslavija".

Publika u Sarajevu i Mostaru je goste iz Beograda prihvatila s velikim odusevljenjem. Na video snimku iz Kamernog teatra 55, zabelezena je sala na nogama, odusevljenje i ovacije. Svetozar Cvetkovic kaze da je “to trajalo prilicno dugo". Ono sto je posebno zanimljivo, makar sto se samog prijema predstave tice, jeste reakcija publike na njenom izvodjenju u Mostaru, do koga je doslo zahvaljujuci pre svega hrabrosti upravnika Hadzije Hadzibajramovic.

Pored informacija o svom gostovanju u Sarajevu i Mostaru, novinarima je saopsteno i nekoliko najava dogadjaja koji slede. Sredinom meseca, tacnije 14. februara, posle niza problema (zdavstvenih), bice premijerno odigran komad “Na cijoj strani" Ronalda Harvuda u reziji Lenke Udovicki. Planovi za naredni period su gotovi, kaze upravnik Svetozar Cvetkovic i dodaje da ce na velikoj sceni Ateljea 212 Jagos Markovic rezirati komad Biljane Srbljanovic “Porodicne price", dok ce jedan savremeni americki tekst rezirati mlada rediteljka Milica Kralj.

Z. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /