sreda, 4. februar 1998.

DUBROVNIK I KOTOR JUCE SLAVILI SVOJE SVECE - ZASTITNIKE

Debeli brijeg u jednom smeru preslo 60 vernika

Herceg Novi. - Dva susjedna grada, sada u dvjema drzavama, Dubrovnik i Kotor, juce su odbiljezili praznike svojih zastitnika: Dubrovnik - Svetog Vlaha i Kotor - Svetog Tripuna. Medjutim, ove feste su znacajnije po tome sto je 60 vjernika iz Kotorske biskupije otislo na proslavu Svetog Vlaha u Dubrovnik i to preko granicnog prelaza na Debelom brijegu.

Iz Dubrovnika je juce trebala da stigne veca grupa vjernika koja bi napravila uzvratnu posjetu Kotoranima, ali sve do kasnih poslijepodnevnih sati to se nije dogodilo, pa nije poznato zbog cega Dubrovcani nijesu dosli u Kotor.

Dan Svetog Tripuna u Kotoru obiljezava se 1189. put. U svim katolickim crkvama odrzana je sveta misa, a u centralnoj proslavi - ceremenoji na Trgu Svetog Tripuna, koja je odrzana poslije podne, ucestvovali su glavni odred Bokeljske mornarice, gradske muzike iz Kotora i Tivta i crkveni pjevacki zbor Sv. Tripuna.

Obiljezavanju praznika Svetog Tripuna ucestvovali su nadbiskup barski Petar Perkolic, ambasador Republike Hrvatske u Beogradu Zvonimir Markovic i ministar vjera u Vladi Crne Gore prof. dr Slobodan Tomovic, kao i nekoliko biskupa i crkvenih velikodstojnika iz Hrvatske. Svecanu misu sluzio je nadbiskup Santos Abril, ambasador Vatikana u SRJ.

P. Janicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /