sreda, 4. februar 1998.

SRPSKI POKRET OBNOVE CEKA NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVU NOVE VLADE

Ne postoji rok za formiranje nove vlade

Prema mogucnom izbegavanju vladajuce stranke da sastavi vladu postavicemo se ako za to dodje vreme - kaze Ivan Kovacevic, portparol SPO

Beograd. - Zakonski rok za formiranje nove vlade ne postoji, pa ni mi u Srpskom pokretu obnove ne mozemo tvrditi da li postoji namera u vladajucoj partiji da se formiranje vlade prolongira. Druga stvar je da li u nekom politickom smislu postoji rok, odnosno da li ce javno mnjenje vrsiti pritisak na Milana Miulutinovica, da sazove nove konsultacije, istakao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Ivan Kovacevic, portparol SPO.

- Rokovi ne postoje, a mi cemo se prema eventualnom izbegavanju vladajuce partije postaviti kada prodje odredjeno vreme - precizirao je Kovacevic.

- Cak je i stampa odustala od toga da nagadja kada ce se nastaviti razgovori, a SPO nista ne radi iza zatvorenih vrata, istakao je portparol SPO.

Upitan da prokomentarise poslednje izjave lidera radikala Vojislava Seselja, po kojima ce SPO uci u vladu zarad licnih interesa, Kovacevic je rekao: “Odavno bi smo usli u vladu da nas tako nesto zanima. To nam govori covek koji vec sedam godina obavlja poslove za socijaliste, a koji je rasprodao Zemun i u stranacke i svoje dzepove slio vise miliona maraka, a od otetih para izdaje stranacke novine".

Kovacevic je naglasio da su clanovi SPO “dokazali u poslednjih sedam godina da ni u jednom trenutku nisu pristali ni na kakav aranzman, koji bi stranci ili pojedincima doneo materijalnu korist, vec su iznad svega stavili svoj program, a iznad programa preporod Srbije".

Leks specialis za Djindjica

"Pripremili smo jednu dopunu nasih zahteva o sastavu vlade, da se u Skupstini Srbije izglasa jedan leks specialis po kome bi se Zoranu Djindjicu dodeljivali mandati ne na osnovu izbora, vec anketa u Demokratiji i Dnevnom telegrafu", najavio je u sali, portparol SPO na jucerasnoj konferenciji.

Upitan zbog cega SPO svake nedelje "napada" Djindjica, Kovacevic je rekao da to nije tacno, i da o njemu u SPO "malo pricaju, zato sto je malo i znacajan".

Inicijativu Srpske radikalne stranke o zakazivanju vandrednog zasedanja Skupstine Srbije o pitanju Kosova, Kovacevic je prokomentarisao sledecim recima: “Ako Seselj misli da brani Srbe na Kosovu, onako kako je branio Srbe u Krajini i Bosni, takvu inicijativu sigurno necemo podrzati". Po njegovim recima, SPO nije ni dovoljno upoznat sa tekstom zahteva koji je SRS podnela.

Kovacevic je podsetio da je SPO najvecu paznju u svom programu i u onome sto je Vuk Draskovic izlozio predsedniku Milutinovicu, posvetio Kosovu predlazuci hitne i energicne mere u resavanju kosovskog problema, u cemu glavnu ulogu treba da imaju Vlada i Skupstina.

- Pod tim energicnim i hrabrim potezima podrazumevamo postovanje sporazuma Milosevic-Rugova o povratku Albanaca u skole i univerzitete, gde bi ucili po programima Republike Srbije, a ne ilegalnim kao sada - rekao je Kovacevic i dodao: “Smatramo da bi trebalo doneti ustavni zakon po kome bi se definisala teritorijalno-politicka autonomija Kosova, i na osnovu koga bi se formirala skupstina Stare Srbije, koja bi bila slobodna, i sastojala bi se iz Veca gradjana i Veca naroda koji zive na Kosovu, sto bi onemogucilo diskriminaciju".

J.Kosanic

Marjanoviceva “serija"

Izjava predsednika vlade Mirka Marjanovica o “rastu i padu nemacke marke" govori o tome “koliko Marjanovic kontrolise monetarne tokove", smatra portparol SPO.

On je Marjanovicevu izjavu okarakterisao kao “jos jednu u seriji izjava da se nadje krivac", koji je po recima Kovacevica, potpuno neocekivano pronadjen u nezavisnim medijima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /