sreda, 4. februar 1998.

SOKOL DJOKA, PREDSTAVNIK ZA STAMPU MIP ALBANIJE

U slucaju sukoba na Kosovu Albanci “jedna nacija"

Tirana, Beta. - Predstavnik za stampu albanskog ministarstva inostranih poslova izjavio je juce u Tirani da je Albanija spremna da “deluje kao jedna nacija" u slucaju otvorenog sukoba na Kosovu.

“Mi smo nacija i treba da razmisljamo kao nacija. Albanska vlada ce igrati svoju ulogu u zastiti nacionalnih i ljudskih prava Albanaca na Kosovu", rekao je novinarima predstavnik za stampu ministarstva, Sokol Djoka. Pozivajuci se na jugoslovenske izvore, on je rekao da postoji vojni plan za intervenciju na Kosovu pod izgovorom da treba spreciti terorizam.

Na pitanje agencije Beta o tome da li ministarstvo ima saznanja o tome da postoje konkretni planovi za vojnu akciju na Kosovu, Djoka je odgovorio da albanska strana nema saznanja o postojanju takvog plana. On je, medjutim, naglasio da su neuobicajeno velike vojne i policijske snage prisutne na Kosovu.

“Kad dodje do takvog rasporedjivanja (vojnih i policijskih snaga), tada postoje i ratni planovi a njihove posledice ce osetiti civili", rekao je on. On je upozorio na to da ce, u slucaju da dodje do sirih sukoba na Kosovu, uslediti lancane reakcije.

Upitan da prokomentarise izjavu makedonskog predsednika Kire Gligorova o tome da ce Makedonija, u slucaju sukoba na Kosovu, otvoriti koridor kojim bi albanske izbeglice otisle u Albaniju, Djoka je pozvao Albance da ostanu na Kosovu, naglasavajuci da “oni ne treba da prepuste tu teritoriju nekom drugom".

On je ponovio tezu o potrebi siroke autonomije na Kosovu, osudivsi vojno prisustvo u tom regionu. Na pitanje novinara o tome da li ce granica izmedju Kosova i Albanije ostati zatvorena u slucaju otvorenog sukoba na Kosovu, on je naglasio da Albanija postuje postojece granice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /