sreda, 4. februar 1998.

SAOPSTENJE VLADE SRBIJE O AKTUELNOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI

Monopolisti pod nadzorom

Vlada u potpunosti podrzala programsko opredeljenje za ocuvanje kursa i cena koje je javno izneo premijer Marjanovic

Vlada Republike Srbije je na sednici pod predsednistvom Mirka Marjanovica razmotrila aktuelnu ekonomsku situaciju. Zakljuceno je da je merama koje je Vlada Srbije preduzela u okviru svojih nadleznost i, u rekordno kratkom roku presecen poremecaj kursa dinara i sprecena destabilizacija trzista, kaze se u saopstenju republickog Ministarstva za informisanje. Jos jednom je konstatovano da je pad dina ra bio prouzrokovan spekulacijama, pritiscima duznickih lobija i najgrubljom medijskom kampanjom od strane pojedinih glasila. Zajednicki cilj njihovih nastojanja bio je izazivanje inflacije.

S tim u vezi, Vlada Srbije je u potpunosti podrzala programska opredeljenja za ocuvanje stabilnosti kursa i cena, koja je javno izneo predsednik Vlade Mirko Marjanovic. U cilju operacionalizacije pol itike ekonomske stabilnosti Vlada je usvojila veci broj dodatnih mera kojima se obezbedjuju stabilan kurs i stabilne cene uz punu snabdevenost trzista.

Vlada je usvojila Uredbu o merama finansijske discipline u izvrsavanju obaeza u 1998. godini. Ovom uredbom se, u cilju obezbedjivanja uslova za blagovremeno izmirivanje obaveza i u sklopu drugih mera koje se preduzimaju u finansijskoj sferi, znacajno poboljsavaju uslovi vrsenja finansijskog poslovanja i platnog prometa i utvrdjuju interventne mere za efikasniju naplatu javnih prihoda.

Vlada je, takodje, usvojila i mere za ocuvanje stabilnosti trzidjta osnovnih prehrambenih proizvoda i obaranja opsteg nivoa cena. U svim slucajevima gde se utvrde nepravilnosti u radu, krsenje propis a i neopravdano povecanje cena, donece se resenje o vracanju cena, utvrdice se i oduzeti nezakonito stecena dobit, podneti krivicne prijave i prijave za privredni prestup i izvrsice se zatvaranje obj ekata. Posebna paznja u inspekcijskom nadzoru bice usmerena ka monopolistima i preduzecima kod kojih se utvrdi da su zadrzavanjem zaliha izazivali vestacke nestasice, kaze se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /