cetvrtak, 5. februar 1998.

SVEDOCENJE PREZIVELIH IZ HANGARA U OVCARI PRED HASKIM TRIBUNALOM

Cetnici pomagaci JNA

Prema iskazu svedoka “glavnu rec" u hangaru su vodili cetnici, mada su se sve vreme u njemu nalazili i vojnici i oficiri JNA

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Pred haskim Tribunalom juce su svedocili dvojica od “sedmorice srecnika", civila koji su 20. novembra 1991. iz vukovarske bolnice odvedeni na poljoprivredno dobro u Ovcari, da bi odatle sticajem razlicitih - ali po njih u svakom slucaju izuzetno srecnih - okolnosti, bili izvedeni neposredno pred pocetak streljanja najmanje 200 nesrecnika koji su ostali u hangaru.

Prica zasticenih svedoka “P" i “K" se, u svim bitnim detaljima, poklapa sa iskazima jos trojice tom prilikom postedjenih, koji su o istim dogadjajima svedocili u martu 1996, na raspravi u kojoj je potvrdjena optuznica protiv trojice oficira JNA i tokom koje je “zapecacena" optuznica protiv Slavka Dokmanovica, koji je jucerasnje iskaze prezivelih iz Ovcare pratio sa optuzenicke klupe.

U zoru 20. novembra, prema tim svedocenjima, major Veselin Sljivancanin je naredio da se okupe svi muskarci od 16. do 60. godina, ukljucujuci i sve “pokretne ranjenike." Posto su ih vojnici postrojili, major im je, nakon sto se predstavio, odrzao govor u kojem je objasnio kako “do svega toga nije moralo da dodje..." Pored njega je stajao oficir kojem se major obracao sa “kapetane Radicu." Nakon govora, vojnici JNA su pretresli postrojene, oduzeli im dragocenosti i uputili ih prema sest vojnih autobusa koji su tu cekali.

Autobusi su se, zatim, u konvoju, stigli do vukovarske kasarne JNA. Tu su ih docekali, kako je to juce opisao svedok “P", “razulareni cetnici, koji su unaokolo divljali, ostrili vojnicke nozeve, slikali se sa bajonetima u zubima i najavljivali na autobuse..." Neki su im, kroz otvorena vrata autobusa, pretili da ce ih sve poklati, ali ih je jedan “tesio" recima: “Ne bojte se, ja secem samo noseve i usi." Zatim je u autobus usao vec pomenuti kapetan Radic (po tuziocu Miroslav, optuzen zajedno sa Sljivancaninom i tadasnjim majorom Miletom Mrksicem), koji je sa spiska citao imena, a prozvani su morali da izadju i udju u drugi autobus. Pri prelasku iz jednog u drugo vozilo zatocenici su, tvrde svedoci, “divljacki tuceni od strane okupljenih cetnika." Nakon toga autobusi su ponovo krenuli u pravcu negoslavaca, da bi u odredjenom trenutku skrenuli prema Ovcari.

Zatocenike su tu ponovo, tvrde svedoci, docekali cetnici, ali ovog puta postrojeni u spalir od autobusa do vrata hangara. Dok su prolazili kroz spalir, cetnici su ih tukli i svlacili sa njih odecu. Batinjanje se nastavilo i u hangaru. Sve u svemu, prema njegovom iskazu, “glavnu rec" u hangaru su vodili cetnici, mada su se sve vreme - kako je precizirao na direktno pitanje tuzioca - u njemu nalazili i vojnici i ofici! ri JNA.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /