cetvrtak, 5. februar 1998.

EKSPLOZIJA RUCNE BOMBE U UCIONICI DRUGE EKONOMSKE SIOLE U BEOGRADU

Povredjeno sesnaest ucenika

U vreme eksplozije u ucionici I-3 razreda bilo 37 ucenika. Jedan djak doneo bombu, a drugi je aktivirao misleci da je igracka

Posle eksplozije:
Roditelji panicno izvode decu
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Sesnaest ucenika I-3 razreda Druge ekonomske skole povredjeno je juce kada je na pocetku sestog casa jedan od ucenika aktivirao rucnu defanzivnu bombu. U Urgentnom centru zadrzana su cetiri petnaestogodisnjaka od kojih su dvojica, Aleksandar Popovic i Nemanja Savic u teskom zdravstvenom stanju.

Do eksplozije je doslo u ucionici na drugom spratu skole (Ulica gospodara Vucica 50) oko 12,15 sati kada je usao profesor racunovodstva i zapoceo cas. "Bombu je pre casa doneo nas drug M. L. i dao je A. P. On se igrao sa njom ispod klupe i to pola razreda nije ni znalo. Samo je odjedanput odjeknula snazna eksplozija. U ucionici nas je bilo trideset sedmoro. Posto je eksplozija odjeknula vecina nas u panici istracala je napolje" - izjavila je za nas list Zorica Babic (15), ucenica I-3, koja ima lakse povrede nogu. Drugi ucenik koji je zeleo da ostane anoniman, rekao je da je M. L. nakon sto je video da je A. P. aktivirao bombu pobegao na ulicu, ali su ga policijske patrole zaustavile u obliznjoj ulici. Ucenici sa kojima smo pricali tvrde da je njihov drug pomislio kako se radi o bombi igracki, i da nije namerno izazvao tragediju, te da nije bio problematican ucenik.

Povredjeni

Kako saznajemo u Urgentnom centru, juce je primljeno 16 ucenika: Nemanja Savic, Marija Crnogorac, Jelena Djurdjevic, Marija Antic, Marko Dobric, Bosko Savic, Nenad Pantelic, Milena Kosanovic, Aleksandra Popovic, Petar Vukcevic, Zorica Babic, Milos Lazic, Ivana Mandic, Zoran Djenovic, Nikola Pejovic i Danijela Dincev, ( svi su rodjeni 1982. godine).

Policija nije dozvolila novinarima da udju u skolu i slikaju ucionicu, a kad je zavsen uvidjaj, direktor skole Vojislav Saric porucio je preko svog anonimnog saradnika da ne moze nista da se slika jer se ucionica sprema za sutrasnji radni dan. Nastava je inace juce nakon incidenta obustavljena, a skolu su opsedali roditelji raspitijuci se za svoju decu.

Drugu ekonomsku su dva sata nakon incidenta posetili celnici gradske vlade Milan Bozic i Dragan Covic. "Vrlo nam je tesko i izuzetno neprijatno da govorimo u ovakvim trenucima. Svi smo pogodjeni incidentom.Jedno dete je bombu dodavalo drugom detetu i bomba je eksplodirala. Ucenici su sedeli na mestima sto je verovatno umanjilo efekte eksplozije. Sta da se kaze, posle raspada zemlje, kao da se rat nastavlja. Stvorila se maltene kultura tog oruzja, ono se drzi po kucama, i evidentno je da su i deca pocela da nose bombe. Mi ne mozemo mnogo uraditi, ali se celo drustvo mora angazovati oko borbe protiv slobodnog nosenja naoruzanja i drzanja po kucama. Kultura posedovanja oruzja mora se zameniti kulturom imanja neceg drugog. U svakom slucaju neka ovo bude bar opomena javnosti"- izjavio je vidno potresen Milan Bozic.

Poslednjih meseci u Drugoj ekonomskoj skoli zabelezeno je i jedno upucavanje ucenika pistoljem u nogu, a juce se od pojedinih profesora culo da je "ovaj incident prevrsio svaku meru". Direktor skole, i pored svega, nije hteo da kontaktira sa novinarima i objasni sta se desava.

D. Petrovic

Cetvoro zadrzano na lecenju

Opsti hirurg Urgentnog centra Dusan Spasic izjavio je da je u ovoj ustanovi pregledano 16 ucenika, dok je moguce da su ostali, ako ih ima pregledani u drugim bolnicama. "Cetvoro smo zadrzali na lecenju i to, Nemanju Savica, koji je u teskom opstem stanju jer ima povrede grudnog kosa, pluca, mekog tkiva donjih ekstremiteta, a postoji sumnja da ima povrede i trbusnih organa. Na lecenju je zadrzan i Aleksandar Popovic, kome ce tokom dana mikrohirurzi operisati desnu saku. Milos Lalic i Nikola Pejakovic ostali su na lecenju radi opservacije. Svi ostali su pregledani i poslati na kucno lecenje sa lakim telesnim povredama"- rekao je Spasic. On nije mogao da potvrdi da li ce Popovicu biti amputirana saka, ali je tu mogucnost ostavio otvorenom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /