cetvrtak, 5. februar 1998.

ISTRAZNI SUDIJA OKRUZNOG SUDA U NISU SASLUSAO VLASNIKA PRIVATNE DESTILERIJE “ZIVADINOVIC"

“Od moje rakije niko nije umro"

Vlasnik preduzeca “Zivadinovic" Miroslav Zivadinovic i radnik Dejan Rasic nalaze se u pritvoru. Tecnost “cudnog mirisa" kupljena od firme “AMB" iz Ecke, ciji je suvlasnik Andjelko Bitevic juce uhapsen

“Od moje rakije niko nije umro. Kad me je 21. oktobra prosle godine napustio tehnolog nastavio sam da proizvodim rakiju. Gledao sam kako je to on radio i stavljao iste sastojke. Nisam mogao da cekam da obezbedim drugog tehnologa, jer bi mi stala proizvodnja", izjavio je pred istraznim sudijom niskog Okruznog suda Milojem Micicem vlasnik i direktor PP “Zivadinovic" Miroslav Zivadinovic.

Istrazni sudija Micic juce je rekao niskim novinarima da je Zivadinovicu i njegovom radniku Dejanu Rasicu odredjen pritvor u trajanju od mesec dana zbog postojanja osnovane sumnje da su izvrsili krivicno delo protiv zdravlja ljudi. U lozovoj rakiji, kako je pisalo na etiketi, koju je bez ikakvih kvalifikacija proizvodio Zivadinovic, pronadjena je velika koncentracija toksicne materije - metil alkohola, koji je usmrtio deset osoba.

Micic je rekao da je Zivadinovic od firme “AMB" iz Ecke kupio 46 buradi od po 50 litara tecnosti za koju je “mislio" da je etil alkohol, a ne toksicni metil alkohol. “Zivadinovic je trebalo da izvrsi analizu tecnosti iz buradi, ali to nije uradio. On je u istraznom postupku rekao da je uzorak nosio u laboratoriju u Zemljoradnickoj zadruzi Malca, gde mu je Ljiljana Mitovic, tehnolog, preporucila da izvrsi analizu u nekoj drugoj laboratoriji jer je po mirisu posumnjala da tecnost nije etil alkohol. Medjutim, Zivadinovic nije izvrsio nikakvu analizu tecnosti kupljene od firme "AMB“ vec je sve iskoristio u proizvodnji od 14. januara ", rekao je Micic.

Prema njegovim recima, za krivicno delo koje se stavlja na “dusu" Zivadinovicu predvidjena je kazna od 3 do 15 godina, ukoliko se dokaze da je bio svestan da je u proizvodnji koristio skodljive materije. “Zivadinovic je forsirao veliku proizvodnju kako bi sto vise zaradio ne razmisljajuci o posledicama", rekao je Micic.

On je dodao da je fizicki radnik Dejan Rasic (po zanimanju bravar) rekao da je radio onako kako mu je Zivadinovic naredjivao. On je istraznom sudiji rekao da je od tecnosti “cudnog mirisa" kupljene od “AMB" od sredine januara pravio lozovu rakiju koja je usmrtila vise ljudi u Srbiji.

Niska policija je juce saopstila da je tecnost iz buradi “AMB" iz Ecke koju je Zivadinovic koristio za pravljenje “lozove rakije" zapravo metil alkohol. Zbog krivicnih dela stavljanja u promet skodljivih zivotnih namirnica i ugrozavanja zdravlja ljudi, niska policija uhapsila je suvlasnika firme “AMB" Andjelka Bitevica (43) iz Stojiceva kod Zrenjanina. On je sredinom januara niskom privatnom proizvodjacu Zivadinovicu isporucio 2.200 litara metil alkohola koji je stavio u promet bez potrebne dokumentacije i nepoznatog porekla.

Direktor Klinike za endokrinologiju dr Slobodan Antic saopstio je da je od otkrivanja trovanja metil alkoholom u niskom Klinickom centru medicinski zbrinuto 30 pacijenata, od kojih je 25 bilo na toj klinici. Prema njegovim recima, u najtezem stanju je jos uvek Petar Stanojevic (53) koji se od 28. januara nalazi u komi.

Z. Kosanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /