cetvrtak, 5. februar 1998.

KAKVE KAZNE ZA ODGOVORNE U TROVANJU METIL ALKOHOLOM

Najvise 15 godina zatvora

Pravno gledano, moguce je i da vlasnik firme, odnosno proizvodjac sporne rakije, bude neodgovoran

Zbog krivicnog dela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa prodajom otrovne rakije, niska policija uhapsila je direktora PP “Zivadinovic" Miroslava Zivadinovica i radnika Dejana Rasica. Slobode su, takodje, lisena i tri inspektora Republicke poljoprivredne inspekcije zbog ovog i krivicnog dela nesavesnog vrsenja pregleda zivotnih namirnica. Sta Zakon predvidja i kako sankcionise pomenuta protivpravna postupanja, upitali smo advokata Savu Andjelkovica.

- Donja granica za ova krivicna dela je godina dana zatvora a gornja osam godina, kaze advokat Sava Andjelkovic. Ako je, pak, rec o ugrozavanju zdravlja veceg broja ljudi moguce je izreci kaznu od najvise 15 godina zatvora. Pravno gledano moguce je i da vlasnik firme, odnosno proizvodjac sporne rakije, bude neodgovoran. Naime, da bi se prehrambena namirnica mogla uvesti, a ja imam informaciju da je to ovde slucaj, postoje posebne ustanove koje vrse analize kako bi se proverilo da li odgovara nasim standardima. Neophodno je, i inace, da se sva roba, kako bi se mogla pojaviti na domacem trzistu, nakon carinjenja, kako se to kaze nacionalizuje. Moze se, dakle, dogoditi da je nakon provere ili navodne provere ispisano na potrebnim potvrdama da je kolicina metil alkohola obelezena kao dozvoljena doza, iako to nije slucaj. Tada bi se direktor firme mogao pozvati da je bio savestan kupac jer su nadlezni izvrsili svoju duznost savesno i strucno, odnosno, da je on bio u zabludi jer je verovao da su oni tako postupali. Poznato je da ovde kao i za uvoz nafte postoji i mafija za uvoz alkohola, tvrdi nas sagovornik.

Takodje, nastavlja advokat Andjelkovic, postoji i nadlezna inspekcija u unutrasnjem prometu (na primer uzorci vode morali bi biti svakodnevno kontrolisani) koja je odgovorna i u cijem je delokrugu odredjena delatnost kao sto su zdravstvene analize. Protivzakonito je ako je cinjenjem propustila da utvrdi stetnost namirnice odnosno alkohola, kao sto je kaznjivo i ako to uopste ne uradi kad je rec o krivicnom delu - necinjenjem.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /