cetvrtak, 5. februar 1998.

VESTENDORP IZABRAO BOSANSKU RASTAVU

Zastava BiH simbol jedinstva

Sarajevo, Rojters. - Visoki medjunarodni predstavnik u Bosni Karlos Vestendorp juce je saopstio da je izabrao novu drzavnu zastavu Bosne i Hercegovine "U nedostatku bilo kakve apsolutne odluke na sednici parlamenta, Visoki predstavnik je izabrao ovu zastavu za Bosnu i Hercegovinu", saopstio je novinarima Vestendorpov portparol Dankan Bulivan, nakon jucerasnjeg neuspesno okoncanog zasedanja zajednickog bosanskog Parlamenta.

Na nacrtu nove bosanske zastave, koji je Bulivan pokazao novinarima, ne postoje nacionalni ili verski simboli Srba, Hrvata ili Muslimana. U centru zastave je zlatni trougao, na plavoj pozadini na kojoj se nalazi linija belih zvezdica.

"Trougao predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, zuta boja - sunce kao simbol nade, dok plava boja i zvezde predstavljaju Evropu - Evropu ciji je Bosna i Hercegovina sastavni deo", rekao je Bulivan.

Na primedbu jednog novinara da zastava vise lici na etiketu kutije za kukuruzne pahuljice, Bulivan je odgovorio: "Ovo je zastava buducnosti - ona predstavlja jedistvo, a ne podelu. To je zastava koja pripada Evropi".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /