cetvrtak, 5. februar 1998.

VLADA NIJE ODOBRILA VECE CENE MLEKA

Umesto poskupljenja, povecane premije

Mlekare nece podici cenu mleka posto su dobile resenje ministarstva za trgovinu koje im nije odobrilo poskupljenje. Ovo je juce odluceno u Zajednici za stocarstvo, gde je odrzan sastanak Udruzenja mlekarske industrije.

Preradjivaci mleka, svako na svoju odgovornost, donosice odluke o tome da li ce zadrzati ili povecati cene mlecnih proizvoda.

Primarnim proizvodjacima mleka je, umesto povecanja cene po masnoj jedinici, odobreno povecanje premija za mleko sa 35 na 50 para po litru, sto po masnoj jedinici iznosi oko 44 pare. To je nize nego sto je trazeno, poskupljenje za sest para po masnoj jedinici, pa su mlekare zatrzaile da ovu razliku pokrije savezna drzava iz budzeta, kako bi se “namirili" zahtevi primarnih proizvodjaca. Odobravanjem premija koje se placaju iz budzeta, umesto poskupljenja, neutralisao bi se uticaj povecanja cena sirovog mleka na povecanje cena preradjenog mleka, ali time nisu otklonjeni svi problemi, kazu mlekari.

Premije se, naime, isplacuju sa zakasnjenjem, pa su primarni proizvodjaci zbog toga nezadovoljni, a na cenu preradjenog mleka, sem cene sirovina, uticu i povecane cene ambalaze. Zbog toga je na jucerasnjem sastanku zatrazeno da drzava obezbedi ambalazerima kupovinu deviza od NBJ po kursu i da se cene ambalaze vrate na nivo iz novembra. Preradjivaci mleka su juce zatrazili od republicke vlade da carine na uvoz sirovine za proizvodnju ambalaze za sterilno mleko, u iznosu od 12 do 24 odsto, smanji na tri odsto. Zahtevi nisu oroceni, ali se proizvodjaci i preradjivaci “nadaju da ce Vlada Srbije brzo resiti problem i kad vec tvrdi da je marka pala, obezbediti prodaju deviza po zvanicnom kursu.

U privatnim prodavnicama se ovih dana pojavilo sterilno mleko uvezeno iz Madjarske po ceni od 6,5 dinara za litar.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /