cetvrtak, 5. februar 1998.

“NASA BORBA" SAZNAJE: SOCIJALISTI SE POIGRAVAJU SA NOVODEMOKRATAMA I SPO

Radikali “podrzavaju" manjinsku vladu

Liliceva izjava i informacije od “pouzdanih posrednika" podigle tenziju u Novoj demokratiji, dok u SPO smatraju da se radi o pokusaju smanjivanja cene njihovim zahtevima

Beograd. - Jucerasnja izjava potpredsednika Savezne vlade Zorana Lilica, koji je za pregovore o formiranju Vlade Srbije rekao da ulaze u zavrsnu fazu i da ce javnost biti iznenadjena brzinom kojom ce se oni privesti kraju, izazvala je pravu paniku u redovima Nove demokratije i Srpskog pokreta obnove. Naime, pored Liliceve zvanicne izjave, kako “Nasa Borba" saznaje, rukovodstva ND i SPO juce su preko “pouzdanih posrednika" iz redova socijalista obavesteni da je sa Srpskom radikalnom strankom usaglaseno da precutno podrzi manjinsku vladu SPS i JUL.

“Poigravanje" socijalista podiglo je tenziju u Novoj demokratiji, koja se i ranije izjasnila da nece podrzati manjinsku vladu SPS i JUL. Novodemokrate i zvanicno i nezvanicno tvrde da nikakvih pregovora, osim konsultacija kod Milutinovica, nije bilo, zbog cega su jucerasnju izjavu Lilica doziveli “kao sok". U SPO koji jedino “na istoj liniji" pregovara sa ND, procenjuju da su informacije koje plasira vladajuca partija samo pokusaj da se zahtevima SPO snizi cena. U ovoj stranci nisu zeleli zvanicno da komentarisu Lilicevu izjavu, ali najuze rukovodstvo SPO juce po podne, razmatralo je strategiju buducih poteza stranke.

Pojedini funkcioneri SPO i ND, sa kojima smo juce razgovarali, pominjali su i slucaj smene Tomislava Nikolica sa mesta direktora javnog preduzeca Poslovni prostor opstine Zemun zbog navodnih mahinacija, sto je, po njihovim recima, dokaz da je rezim “ucenio radikale i da ih drzi u saci". Po ovoj verziji, Nikolic je sklonjen u stranu jer nije radio po zakonu, ali ce vlast na ove i slicne radikalske mahinacije zazmuriti zarad podrske manjinskoj vladi.

Medjutim, kako saznajemo u SRS, Nikolicev polozaj u stranci nije uzdrman, niti su radikali ucenjeni. Po tvrdnji visokog funkcionera SRS, Nikolic je godinu dana bio v.d. direktora JP Poslovni prostor, sto je po zakonu dozvoljeni rok, nakon koga se mora raspisati konkurs za izbor direktora.

Isti izvor takodje tvrdi da se socijalisti, plasirajuci dezinformacije o dogovorenoj podrsci radikala “vesto igraju sa SPO i ND, jer su to stranke koje su svesne da nemaju cime da ucenjuju SPS i JUL, pa ce za ulazak u vladu prihvatiti bilo sta". Kako tvrdi izvor “Nase Borbe", radikali ce se distancirati od svih spekulacija, jer sve ono sto uradi druga strana ide u prilog SRS. Po proceni radikala, manjinska vlada SPS i JUL mogla bi jos vise narodu da pokaze koliko lose vladaju “crveni". Ulazak SPO u vladu, tvrdi nas izvor bio bi dobitak za radikale, jer bi, po proceni rukovodstva SRS, Draskovic izgubio birace koji bi presli radikalima, a nova vlada bi mogla da potraje najvise tri meseca. Zbog svih “nagovestaja" kako ce funkcionisati saradnja SPS i JUL, kao i SPO i ND, na drugoj strani, radikali se spremaju za nove izbore, a podrsku, kako tvrdi nas izvor, nece nikome dati.

J. Ko.

Milosevic otkazao “evropejcima"

Nagovestaji socijalista da ce nova vlada biti formirana uskoro komentarisani su juce u SPO i ND i kao “dokaz" da je Milosevic sastajuci se sa predstavnicima DPS Momira Bulatovica definitivno pokazao da nije spreman da prihvati proevropsku orijentaciju u Crnoj Gori, ali ni u Srbiji u kojoj se i SPO i ND deklarisu kao proevropske stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /