cetvrtak, 5. februar 1998.

NUNS O UCESTALOJ POLICIJSKOJ TORTURI SRPSKIH VLASTI

Zastrasivanje i maltretiranje novinara, najopasniji vid pritiska na medije

Beograd. - Nezavisno udruzenje novinara Srbije upozorava javnost na pretecu seriju - zapocetu pre nekoliko dana - dramaticnih slucajeva zastrasivanja i maltretiranja novinara koje sprovodi vlast u Srbiji. Licna pretnja novinarima predstavlja najopasniji vid vec bogatog repertoara pritisaka na medije, jer su time pogodjene osnove ljudskog dostojanstva i ugrozena elementarna sloboda, kaze se u jucerasnjem saopstenju NUNS-a.

Saradnika “Nase Borbe" iz Vranja Vojkana Ristica policija je zadrzala 15 sati na “informativnom razgovoru", pretresen mu je stan i odnet deo novinarske dokumentacije. Crnohumorno i nusicevski zvuci podatak da se policija okomila na ovog novinara “zbog osnovane sumnje da namerava da napise knjigu o ministru Dragomiru Tomicu".

Dopisnika Agencije “Beta" Borisa Drencu policija je pretresala, vredjala i pretila da ce ga pretuci - dok je izvestavao iz Pristine.

Saradnici Radio televizije Sarajevo Duski Jurisic, koja je novinarskim poslom boravila na Kosovu, policija je oduzela sav snimljeni materijal i skinula je sa autobusa kojim se vracala u Skoplje. NUNS smatra da svi ovakvi slucajevi predstavljaju pretnju citavoj profesiji; da cuvaju zalosnu slavu zemlje koja je po ugrozavanju novinarskih sloboda na drugom mestu u svetu, iza Belorusije; i direktno prete drustvu osecanjem da je pojedinac potpuno prepusten samovolji vlasti, pise u saopstenju NUNS.

Ispitivan i glavni urednik DT

Beograd, Beta. - Istrazni sudija Prvog opstinskog suda ispitivao je u ponedeljak glavnog i odgovornog urednika “Dnevnog telegrafa" Slavka Curuviju zbog tekstova o stampanju dinara i devalvaciji, pise juce taj list. DT navodi da je Curuvija bio ispitivan sat vremena i da je u sud pozvan pod pretnjom privodjenja. Istraznog sudiju je posebno interesovalo ko su izvori informacija za tekst o stampanju dve milijarde dinara i ko je autor naslova i teksta “Danas devalvacija" objavljenog prosle nedelje, pise DT. List navodi da Curuvija nije zeleo da otkrije izvore informacija za tekstove, ali da ce, ukoliko dodje do sudjenja, dati dokaze na osnovu kojih su tekstovi napisani.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /