cetvrtak, 5. februar 1998.

ZMAGO JELINCIC, PREDSEDNIK SLOVENACKE NARODNE STRANKE O ODNOSIMA LJUBLJANE I BEOGRADA

Priznanje kroz puni reciprocitet

Sve ono sto Slovenija prizna SRJ, treba i Jugoslavija da prizna Sloveniji. Saradnja i pregovori sa Jugoslovenskom levicom su logicni jer su obe stranke leve provinijencije, kaze Jelincic

Ljubljana, Beta. - Slovenija i SR Jugoslavija mogle bi u bilateralnim pregovorima da rese cetiri petine otvorenih problema u svojim odnosima, izjavio je u intervjuu Beti predsednik Slovenacke narodne stranke Zmago Jelincic, nakon posete Beogradu, krajem januara. “Ja i moji (jugoslovenski) sagovornici saglasili smo se da bi 80 do 85 odsto svih otvorenih pitanja moglo da se resi bilateralnim pregovorima, dok bi preostalih 15-20 odsto prepustili nastavku pregovora o sukcesiji", rekao je Jelincic. On je prosle nedelje u Beogradu, u drustvu sekretara Ministarstva unutrasnjih poslova Slovenije Slavka Debelaka, razgovarao sa direktorom Politicke uprave Saveznog ministarstva inostranih poslova Draganom Vucicevicem i drugim funkcionerima. “Verujem da ce dogovorena poseta gospodina Vucicevica Ljubljani, krajem februara ili pocetkom marta, biti taj prvi kontakt, i da ce tada poceti razgovori koji ce, nadam se, dati prave rezultate", rekao je Jelincic. On i Debelak u Beogradu su se sastali i sa ministrom unutrasnjih poslova Srbije Vlajkom Stojiljkovicem, zamenikom saveznog ministra unutrasnjih poslova Milisavom Markovicem, potpredsednikom Skupstine Srbije Vladimirom Stambukom i “nizom strucnjaka za razne oblasti". Vodjeni su razgovori o resenju problema oko 40.000 dvojnih drzavljana u Sloveniji, koji po recima Jelincica imaju “spekulativne namere" i kao takvi su nepozeljni, o falsifikatima slovenackih pasosa koji su se navodno pojavili u SRJ i o vracanju nepozeljnih lica. “Po mom misljenju, o tim problemima su postignuti dogovori", rekao je Jelincic.

Prema njegovim recima, “uspostavljanje medjusobnih odnosa je neophodno", kako na diplomatskom, privrednom, kulturnom i sportskom planu, tako i na svim ostalim podrucjima“. Razlika izmedju sadasnjeg i nekadasnjeg stanja u ekonomskim odnosima je “zastrasujuca", ocenio je Jelincic. “Lane je vrednost medjusobne robne razmene bila 220 miliona dolara, od cega zvanicno samo oko 60, dok je ta ista razmena 1990. bila 3,5 milijardi dolara", rekao je on. Jelincic, koji je u slovenackom Parlamentu pokrenuo incijativu o uredjivanju odnosa sa SRJ, o kojoj je zatim raspravljao Odbor za medjunarodne odnose, rekao je da ce se otvorena pitanja tipa sukcesije i politickog kontinuiteta resiti u skladu sa medjunarodnim pravom i da “tu ne treba podgrevati neke posebne price". On smatra da bi “medjusobni sporazum o priznanju" morao da se zasnuje “na novim temeljima". On je objasnio kako je slovenacki stav da priznanje mora da bude takvo da sve ono sto Slovenija prizna SR Jugoslaviji, treba i Jugoslaviji da prizna Slovenji. “Na taj nacin ce se i SRJ moci jednostavnije i brze ukljucivati u medjunarodne asocijacije, evropske i svetske organizacije, na svim nivoima i u svim sferama, (a) Slovenija ce steci i lakse polaziste za bilateralno dogovaranje sa SRJ", rekao je Jelincic. On je ocenio da Slovenija “polako postaje svesna cinjenice da je SRJ svakako faktor stabilnosti na Balkanu". “Ubedjen sam da ce nasi odnosi biti izuzetno dobri, izuzetno plodni".

Jelincic, koji u Sloveniji uziva reputaciju nacionaliste, rekao je da je u Beogradu vodio “uopstene dogovore" o saradnji njegove partije sa Jugoslovenskom levicom. “Obe stranke su leve provinijencije i zato je ta saradnja logicna", rekao je on. Povodom njegovog izvestaja o Kosovu, koji je u Sloveniji doziveo ostre kritike, Jelincic je ponovio da su akcije kosovskih Albanaca teroristicke i da one ne vode nikuda. “Mislim da su zapadnoevropske drzave i EU promenile odnos, i da su termin 'oslobodilacka borba' zamenili terminom ’terorizam’, rekao je izmedju osalog Jelincic u intervjuu Agenciji Beta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /