petak, 6. februar 1998.

SKUPSTINA CRNE GORE

Izabrana nova vlada

Samo “bulatovicevci" glasali protiv. Nesporazumi u SDA CG oko ministarskih portfelja

Dogovor: Djukanovic i sef poslanickog
kluba DPS, Dragan Djurovic, pred pocetak
sednice Skupstine Crne Gore
FOTO: FoNet/"Pobjeda"

Podgorica. - Nesto poslije 17 casova juce, u crnogorskom parlamentu je tajnim glasanjem izabrana nova, prelazna i visestranacka Vlada Crne Gore. Vecinsku podrsku je prvo dobio program mandatara Filipa Vujanovica, potom je vecinom glasova Vujanovic izabran za predsjednika Vlade, i na kraju je vecina poslanika podrzala i sastav Vlade koju je mandatar predlozio. Iako se glasalo tajno, bilo je ocito da su protiv, u sva tri slucaja, glasali jedino poslanici iz kluba DPS - Momir Bulatovic.

Nakon izbora novi premijer je polozio zakletvu, dodajuci propisanom tekstu i ono: “Tako mi Bog pomogao", a onda su i novoizabrani clanovi vlade potpisali tekst svecane zakletve. Tome je prethodilo kratko obracanje mandatara Vujanovica parlamentu, koji se zahvalio predsjednicima stranaka sa kojima je obavio konsultacije oko formiranja Vlade, izrazio ocekivanje da ce njegov kabinet ubuduce uzivati njihovu podrsku i izjavio da ce Vlada “raditi samo u ime i u interesu gradjana".

Kada se glasalo o sastavu Vlade, jedan poslanik je bio uzdrzan, a moze se pretpostaviti da je rijec bila o poslaniku i predsjedniku SDA CG Harunu Hadzicu. Pretpostavka se temelji na cinjenici da je pri kraju jucerasnje rasprave gospodin Hadzic izrazio nezadovoljstvo zbog toga sto se mandatar Vujanovic odlucio da njegovoj stranci povjeri resor zastite zivotne sredine, a ne ministarstvo bez portfelja, u cijoj bi nadleznosti bila zastita ljudskih prava, kako se ocekivalo. Bilo je to iznenadjenje za sve, pa vjerovatno i za samog mandatara, jer je ranije sef poslanickog kluba SDA CG Rifat Veskovic izrazio zadovoljstvo zbog cinjenice da je njihovom covjeku povjeren resor ekologije. Hadzic je trazio da se u sastavu Vlade ne nadje covjek iz SDA, ne uslovljavajuci time podrsku, te da se naknadno odluci o tome hoce li ova stranka uopste ucestvovati u Vladi. Svom partijskom lideru usprotivili su se sef poslanickog kluba Rifat Veskovic i poslanik Orhan Suhmanovic, isticuci da su stranacki organi saglasni sa tim da njihov clan bude ministar zastite zivotne sredine, kao i to da Harun Hadzic saopstio stav “nametnut sa strane", a ne ono sto je odlucilo rukovodstvo SDA CG.

Muhamet Nika, poslanik Demokratskog saveza CG, izjavio je da njegova stranka podrzava Vladu, ali da ce njihova odluka da li ce privatiti ponudjeno mjesto pomocnika ministra za obrazovanje i kulturu zavisiti od toga da li ce se pristupiti fundamentalnoj promjeni skolskih programa na albanskom jeziku. Vanredna sjednica crnogorskog parlamenta bice nastavljena u utorak sljedece sedmice, do kada Strucni tim treba da pripremi tri izborna zakona.

Sa paznjom se, inace, iscekivalo kako ce se poslanici iz redova Liberalnog saveza CG odrediti prema izlozenom programu i personalnom sastavu vlade mandatara Vujanovica, posto u toj vladi ne ucestuju. Miro Vickovic je, govoreci u ime poslanika LSCG, koji formalno jos pripadaju klubu “Narodne sloge", kazao da od nove vlade ocekuju realizaciju onoga sto je napisano u Sporazumu o minimumu principa za razvoj demokratske infrastrukture u Crnoj Gori, koji su pocetkom septembra minule godine potpisale Vlade, DPS CG i vecina opozicionih parlamentarnih stranaka iz Crne Gore. Ukoliko nova vlada bude realizovala taj Sporazum, sto znaci i organizaciju parlamentarnih izbora do kraja maja ove godine, utoliko ce ona i imati podrsku Liberalnog saveza, istakao je Vickovic.

Vickovic je, inace, podsjetio na principijelne stavove svoje partije, kao i na rezoluciju donesenu na posljednjoj partijskoj vanrednoj Konferenciji, u kojoj je precizirano da ce liberali participirati u izvrsnoj vlasti tek nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, i samo na osnovu po njih povoljnog izbornog rezultata.

Poslanik Narodne stranke i formalni sef poslanickog kluba “Narodna sloga", Predrag Popovic istakao je da u programu nove vlade “nema nikakvog separatizma, antisrpstva i antijugoslovenstva", ali je, kao znacajnu novinu i prednost nove vlade, uocio njeno “antimilosevicevsko" usmjerenje. Popovic je naglasio i to da je njegova stranka izuzetno zainteresovana za razvoj SRJ i poziciju Crne Gore u zajednickoj drzavi, a da je ono sto se do sada u Crnoj Gori desavalo bio pokusaj unitarizacije SRJ i unistavanja crnogorske drzavnosti. Najvece pohvale na racun mandatara Vujanovica i programa koji je izlozio dosle su od poslanika Stefana Susica, koji odnedavno ponovo pripada klubu “Narodna sloga". Hvaleci Vujanovica kao pravnika koji je nadmasio cak jednog Valtazara Bogisica, Susic je istakao njegove zasluge za profesionalizaciju crnogorske policije i unosenje novog duha u MUP. Za izlozeni program je, uz ostalo, kazao da je “pravi naucni projekat".

Umjesto o programu i sastavu Vlade koje je predlozio mandatar Filip Vujanovic, na vanrednoj sjednici crnogorskog parlamenta se i juce vise raspravljalo o januarskim protestima u organizaciji politickih partija Momira Bulatovica i dr Bozidara Bojovica i onome sto ih je pratilo. Poslanici iz DPS CG i Narodne stranke koristili su priliku da optuze organizatore protesta u Podgorici za pokusaj drzavnog udara i terorizam, a iz poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic su uzvracali kontraoptuzbama o nasilju i terorizmu vlasti nad, kako su naglasavali, “mirnim gradjanskim protestima".

U polemici sa sefom poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic, Predragom Bulatovicem, poslanik i lider Narodne stranke, Novak Kilibarda, optuzio je Bulatoviceve socijaliste da su partije “koja je okrvavila ruke", na sta je Bulatovic uzvratio kontraoptuzbom da su u noci 14. januara “okrvavili ruke nalogodavci upotrebe sile protiv naroda".

D. Vukovic

Savezni izbori da, ali bez uslovljavanja

Sef poslanickog kluba DPS Momir Bulatovic, Predrag Bulatovic, izjavio je, tokom polemike s poslanicima Narodne stranke, da je njegova partija u principu za to da se raspisu i prijevremeni izbori za savezni parlament i da ce se za to zaloziti, ali je odbacio mogucnost da se raspisivanjem saveznih izbora uslovljava dogovoreno odrzavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Po njegovom misljenju, to upravo cini Narodna stranka, odnosno DPS CG.

Iz Narodne stranke je Bulatovicu stigla ponuda da njegova partija u saveznom parlamentu pokrene inicijativu za raspisivanje prijevremenih izbora za Vijece gradjana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /