petak, 6. februar 1998.

PRVI DAN ZASEDANJA ARBITRAZNE KOMISIJE ZA BRCKO

Srbi zadovoljni izvestajem supervizora

Bec, FoNet. - Delegacija Republike Srpske, koja ucestvuje u radu Arbitraznog tribunala za Brcko u Becu, posle zavrsetka prvog dana zasedanja izjavila je dopisniku FoNeta da je zadovoljna izvestajem americkog supervizora Roberta Faranda. "Na jucerasnjem sastanku najpre su dve strane - RS i Federacija BiH - predstavile svoja vidjenja. U nastavku, nastupio je supervizor za Brcko Robert Farand sa izlaganjem o implementaciji arbitrazne odluke. Zelimo naglasiti da je izjasnjenje gospodina Faranda bilo veoma iscrpno, sa svim relevantnim podacima i jako korektno", istakao je sef delegacije prof. dr Dragoljub Mirjanic dopisniku FoNeta na kraju prvog dana zasedanja.

"Jucerasnje saslusanje karakterise cinjenica da ne prisustvuju predstavnici hrvatskog naroda iz Federacije BiH, kao i cinjenica da je sastanak poceo provodjenjem dokaza saslusanjem gospodina Faranda. Misljenja sam da je njegova izjava bila sasvim korektna. Naravno da ovaj postupak jos uvek nije zavrsen. Glasine o odlaganju konacne odluke o buducem statusu Brckog na narednih pet godina potekle su od Medjunarodne krizne grupe. Ta izjava je vec demantovana. Dakle, ne moze se govoriti ni o kakvom odlaganju na pet ili godinu dana. Videcemo nakon sto se provede ovaj deo postupka u kom pravcu ce ici arbitrazna odluka", izjavio je arbitar RS Vitomir Popovic.

"Pre svega dogadjalo se ono sto smo ocekivali i predvideli. Sa velikom paznju smo ocekivali iskaz gospodina Faranda, pratili ga i analizirali i mislim da se nije nista dogodilo sto bi moglo ugroziti pozicije RS, koje smo pre polaska u Bec ocenili kao poboljsane i puno bolje kako bi konacno bio resen status Brckog. Naravno da ostane u sastavu RS", naglasio je zastupnik vlade RS u Arbitraznoj komisiji za Brcko Krstan Simic.

Arbitraznim tribunalom za Brcko prilikom poslednjeg saslusanja, pred donosenje konacne odluke o daljoj sudbini te oblasti, predsedava americki advokat Roberts Oven. Jucerasnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici bosanskih Hrvata, jer smatraju da Ejup Ganic, sef delegacije Federacije BiH, ne moze da brani njihove interese. Medjutim, u becki hotel "Ambasador", gde zaseda Tribunal, doputovao je, u toku popodneva, visoki politicar opstine Ravne Brcko Mijo Anic, koji ce, kako se saznaje, Ovenu predati predlog bosanskih Hrvata za resenje statusa oblasti Brcko. Prema hrvatskom predlogu, predratna opstina Brcko bila bi podeljena na tri dela, a grad bi postao "distrikt", poput Trsta posle Drugog svetskog rata. Anic je, takodje, najavio da nece ucestvovati u saslusanju ili dati svoju izjavu tribunalu ako ga ne pozove predsedavajuci Arbitraznog tribunala. Sastanak o daljoj sudbini Brckog nastavlja se danas daljim saslusanjima predstavnika medjunarodnih organizacija koje su se bavile implementacijom arbitrazne odluke.

HARIS SILAJDZIC, KOPREDSEDAVAJUCI SAVETA MINISTARA

Brcko mora biti vraceno Muslimanina i Hrvatima

Sarajevo, FoNet. - Kopredsedavajuci Saveta ministara Bosne i Hercegovine Haris Silajdzic izjavio je da Brcko, koje je sada na teritoriji bosanskih Srba, mora biti vraceno Muslimanima i Hrvatima, koji su u njemu dominirali pre rata, javlja danas AFP. "Bilo koje drugo resenje bilo bi nepravedno i znacilo bi nastavak krsenja ljudskih prava u Bosni", ocenio je Silajdzic nakon sastanka svog kabineta. Predsednik Predsednistva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegovic pretio je prosle godine da ce podneti ostavku ukoliko konacna odluka o statusu Brckog bude suprotna muslimansko-hrvatskim zahtevima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /