petak, 6. februar 1998.

OEBS SE PROTIVI UREDBI O STANOVIMA U ISTOCNOJ SLAVONIJI

Diskriminacija izbeglica

Zagreb, Beta. - Sef misije OEBS u Hrvatskoj Tim Guldiman rekao je da se ta misija protivi Uredbi hrvatske Vlade o najmu stanova u drzavnom vlasnistvu na podrucju istocne Slavonije i “smatra je diskriminirajucom". On je ocenio da je Uredba protivna jednakosti svih izbeglica pred zakonom, “bilo da se radi o onima koji trenutno zive u hrvatskom Podunavlju ili koji se tamo vracaju". Stav OEBS-a je da se problemi koji su nastali ratom resavaju u celoj Hrvatskoj, odnosno da Hrvatska treba da se pridrzava obaveza preuzetim Erdutskim sporazumom i dogovorima o dvosmernom povratku i jednakosti svih pred zakonom. Guldiman je rekao da je o Uredbi “koja je izazvala uznemirenje medju Srbima u Podunavlju" razgovarao sa premijerom Zlatkom Matesom i potpredsednicom vlade Ljerkom Mintas Hodak.

Ljerka Mintas Hodak saopstila je da ta Uredba “nece imati nikakav prakticni ucinak do 15. marta, osim registracije izbeglica u vezi sa tim stanovima". Guldiman je najavio da ce se o toj spornoj Uredbi raspravljati na Zajednickoj radnoj grupi za dvosmerni povratak.

Spornu Uredbu hrvatska vlada je donela 22. januara i po njoj bi u stanove u drzavnom vlasnistvu u istocnoj Slavoniji pravo povratka imali oni koji su pre rata imali stanarsko pravo u tim stanovima, a sadasnji stanari bi morali da se isele i njima bi bio omogucen privremeni smestaj u podrucjima iz kojih su izbegli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /