petak, 6. februar 1998.

STUPILE NA SNAGU MERE ZA ODRZAVANJE DNEVNE LIKVIDNOSTI FINANSIJSKIH INSTITUCIJA

Opet nocni krediti

Prema odluci guvernera Narodne banke Jugoslavije banke mogu obezbediti sredstva na novcanom trzistu, a moze i da proda menice. NBJ odobrava i nocne kredite za odrzavanje likvidnosti platnog prometa

Beograd, Beta. - Juce su stupile na snagu mere za odrzavanje dnevne likvidnosti banaka i drugih finansijskih organizacije, koje je utvrdio guverner Narodne banke Jugoslavije Dusan Vlatkovic.

Kako Beta saznaje u Narodnoj banci Jugoslavije, guverner je primenu odluke o obavljanju platnog prometa proverom pokrica na racunu poslovnih banaka, odlozio do 1. marta. Ta odluka se, medjutim, prakticno primenjuje od 3. februara, receno je u Zavodu za obracun i placanja.

Po ovoj odluci poslovna banka odlucuje koji ce nalozi njenih deponenata od 300.000 dinara i vise biti realizovani, i kojim redosledom, vodeci racuna da ne ode u takozvani minus. Prema merama za odrzavanje dnevne likvidnosti banaka, ukoliko banci po okoncanju dnevne obrade podataka sa naloga za placanje njenih deponenata nedostaju sredstva na ziro-racunu, ona moze koristiti sredstva posebne i obavezne rezerve. Ako joj ni to nije dovoljno za realizaciju naloga njenih deponenata, banka NBJ moze prodati blagajnicke zapise i obveznice NBJ pre roka njihovog prispeca.

Banka nedostajuca sredstva moze obezbediti i na novcanom trzistu, a moze i Narodnoj banci Jugoslavije prodati menice do cijeg prispeca ostaje najvise 15 dana. Ove menice banka je duzna da otkupi najkasnije pet dana pre njihovog prispeca u suprotnom ce morati da plati kamatu u visini eskontne stope uvecane za 200 odsto i izgubice pravo da u narednih godinu dana prodaje menice. Ukoliko banka ni na jedan od navedenih nacina nije obezbedila sredstva koja joj nedostaju, Narodna banka Jugoslavije joj moze odobriti nocni kredit za odrzavanje likvidnosti platnog prometa, a na osnovu deviznog pokrica. Na ovaj kredit NBJ naplacuje kamatu za 100 procenata vecu od eskontne stope na mesecnom nivou. Kredite za nocno pokrice NBJ moze odobravati poslovnim bankama do 30. juna 1998. godine. Ukoliko banka pokrice za izvrsene naloge svojih deponenata i izvrsene naplate po cekovima ne obezbedi ni na jedan od navedenih nacina, Zavod za obracun i placanja ujutro narednog dana obustavlja izvrsavanje svih naloga deponenata te banke.

Nece se moci realizovati ni nalozi za placanje onih deponenata koji svoje ziro racune zele da prenesu u drugu banku. Obustava traje dok banka ne obezbedi pokrice na racunu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /