petak, 6. februar 1998.

NAKON MASOVNOG TROVANJA METIL-ALKOHOLOM U NISU

Poljoprivredni inspektori “ne znaju" da je Zivadinovic proizvodio rakiju

Dok istrazni sudija niskog Okruznog suda pokusava da saslusanjem aktera masovnog trovanja metil- alkoholom otkrije dilemu da li su bili svesni da za proizvodnju smrtonosne rakije koriste stetne sastojke sto za posledicu moze imati daleko teze sankcije, u gradu je otpocela prozivka drugih krivaca.

Nis. - “Nije mi poznato da je Zivadinovic proizvodio rakiju, izjavio je juce pred istraznim sudijom niskog Okruznog suda Milojem Micicem vrsilac duznosti sefa odseka republicke poljoprivredne inspekcije u Nisu Lepoja Spasic.

Prema recima istraznog sudije Spasic je u istrazi rekao da su njegovi potcinjeni inspektori imali samostalnost i on nije mogao da im naredi “gde da idu i koje objekte da kontrolisu". “Oni su sami pravili plan rada i obilazili proizvodjace. Posto su bili samostalni, ja sam kao sef samo formalno potpisivao njihove zapisnike. Nisam nikada neposredno bio zaduzen za kontrolu vina i rakija", rekao je Spasic.

Istrazni sudija Micic koji vodi istragu u slucaju masovnog trovanja metanolom iz lozove rakije privatnog proizvodjaca “Zivadinovica", juce je saslusao i poljoprivredne inspektore niskog odseka Borivoja Dokica (60) i Maricu Zivkovic (56), koji su zajedno sa svojim sefom Spasicem osumnjiceni da su izvrsili krivicno delo protiv zdravlja ljudi i krivicno delo nesavesnog vrsenja pregleda zivotnih namirnica.

Poljoprivredni inspektor Dokic je prema recima istraznog sudije rekao da je svoj posao obavljao savesno. “U PP, ’Zivadinovic‘ sam bio 4. juna prosle godine i tada nisam primetio bilo kakve propuste, ali Zivadinovic tada nije proizvodio lozovu rakiju vec samo sokove. Sa koleginicom Maricom Zivkovic utvrdio sam uslove za proizvodnju alkoholnih pica i na osnovu naseg misljenja Ministarstvo poljoprivrede mu je odobrilo proizvodnju.Tada je u pogonu radio i tehnolog", rekao je Dokic i dodao da kontrola pogona Miroslava Zivadinovica nije vrsena u januaru ove godine.

Njegova koleginica Marica Zivkovic je istakla da nije znala da Zivkovic proizvodi lozovu rakiju niti da je nabavljao etil-alkohol. “Ne osecam se odgovornom jer nismo imali plan obilazaka proizvodnih pogona.Takav plan ranije smo dobijali od nacelnika iz Beograda", rekla je Zivkovic.

Dok istrazni sudija niskog Okruznog suda pokusava da saslusanjem aktera masovnog trovanja metil alkoholom otkrije dilemu da li su bili svesni da za proizvodnju smrtonosne rakije koriste stetne sastojke sto za posledicu moze imati daleko teze sankcije, u gradu je otpocela prozivka drugih krivaca.

Niski Klinicki centar je saopstio da je prva zdravstvena ustanova koja je posumnjala na trovanje metanolom i pravovremenim alarmiranjem javnosti, inspekcijskih organa i MUP Srbije uspela da spreci dalje sirenje trovanja i smanji broj najtezih komplikacija. “Sve mere lecenja sprovodjene su u skladu sa savremenom medicinskom doktrinom, pa je smrtni ishod nastupio samo kod onih bolesnika koji su se kasno obratili za lekarsku pomoc", saopstio je predsednik Strucnog saveta Klinickog centra dr Petar Bosnjakovic.

Direktor KC u Nisu Cedo Kutlesic nakon nekoliko prozivki gradskih rukovodilaca koji su ocenili da je ta zdravstvena ustanova brzim, efikasnijim i strucnijim radom mogla da spreci katastrofu trovanja metanolom, uzvratio optuzbom da je u vreme borbe za ljudske zivote otrovanih, ziro-racun KC bio blokiran sudskim resenjima lokalnih komunalnih preduzeca. Svi njegovi apeli i apeli finansijskog rukovodioca KC rukovodstvu lokalnih komunalnih preduzeca i organima lokalne vlasti da se racun makar privremeno deblokira ostali bez rezultata. “Ovo nije prva situacija u kojoj se lokalna gradska preduzeca i gradsko rukovodstvo negativno odnose prema KC cineci poteze koji kao i u ovom slucaju samo ometaju nas rad i otezavaju resavanje veoma teskih i ozbiljnih problema u zastiti zdravlja gradjana", rekao je Kutlesic.

“Nemoguce je da se Kutlesic ne seca da je odmah po objavljivanju vesti o trovanju gradjana gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic s clanovima Izvrsnog odbora posetio KC i ponudio pomoc. Nemoguce je da je za nepostojanje Klinike za toksikologiju i nedostatak adekvatnih supstanci za urgentnu pomoc nastradalima kriv niko drugi do javna preduzeca i Skupstina grada", navodi se u jucerasnjem saopstenju gradske Skupstine.

U saopstenju se navodi da se Kutlesic ukljucuje u dnevno-politicke igre, umesto da svojim autoritetom kod nadleznog ministarstva utice da se poboljsa finansijsko stanje i poslovanje a time i snabdevenost medikamentima KC.

“Ovakva izjava direktora KC da je blokiranje njihovog ziro-racuna od strane lokalnih komunalnih preduzeca u vreme epidemijskog trovanja metanolom onemogucilo normalno poslovanje KC u kriticnim trenucima predstavlja prebacivanje krivice na lokalne gradske vlasti i skrece paznju javnosti s pravih vinovnika ove nesrece", izjavio je juce potpredsednik gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Nisu Goran Ciric.

Z. Kosanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /