petak, 6. februar 1998.

TRAGOM VESTI O MOBILIZACIJI REZERVISTA U VOJVODINI

Javljaju se anonimni gradjani

Poslanici koalicije “Vojvodina" u republickoj i saveznoj skupstini pokrenuce pitanje Kosova

- Radije cu otici u zatvor nego na vojnu vezbu na Kosovu - izjavio je za “Nasu Borbu" predsednik Izvrsnog odbora Glavnog odbora Reformske demokratske stranke Vojvodine Aleksandar Popov povodom ucestalih vesti da Novosadski korpus mobilise rezerviste i upucuje ih na Kosovo. On je rekao da se gradjani koji su dobili pozive za vojnu vezbu javljaju ovih dana sedistu stranke u Novom Sadu i traze da se o tome obavesti javnost.

Popov je najavio odlucnu akciju reformista ukoliko se ispostavi da je u pitanju masovna mobilizacija i da se rezervisti zaista upucuju na Kosovo. On je naglasio da njegova stranka nema nista protiv redovnih vojnih vezbi, ali “ako Vojvodjani odlaze na Kosovo onda je to nesto drugo".

- Ovog puta necemo dozvoliti da budemo zateceni kao 1991. godine - rekao je i dodao da ce reformisti povesti masovnu i osmisljenu antiratnu kampanju u koju ce pozvati sve demokratske snage u zemlji. U tom cilju, poslanici koalicije “Vojvodina" u Skupstini Srbije i Skupstini Jugoslavije pokrenuce pitanje Kosova na prvim narednim zasedanjima republickog i saveznog parlamenta. Oni ce traziti zvanicne informacije povodom vesti o mobilizaciji rezervista i njihovom upucivanju na Kosovo.

U sedistu RDSV u Novom Sadu ovih dana se prikupljaju i proveravaju podaci koje pruzaju uglavnom anonimni gradjani ili oni koji zahtevaju da se njihova imena ne objavljuju u javnosti. Neki od njih traze savete i pravnu zastitu. U pitanju su mahom vrlo mladi ljudi. Jedan od njih je, na primer, rekao da je u septembru prosle godine dosao kuci s odsluzenja vojnog roka, a vec u decembru je dobio poziv za vojnu vezbu. Uspeo je da je izbegne zahvaljujuci bolesti.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak je ovih dana na konferenciji za stampu u Novom Sadu takodje najavio odlucnu akciju stranke ako se vesti o masovnoj mobilizaciji rezervista pokazu tacnim.

DRUGA ARMIJA

"Rezervisti nijesu na Kosovu"

Podgorica, Montena-faks. - Komanda Druge armije Vojske Jugoslavije, cije je sjediste u Podgorici, demantovala je informacije objavljene u nekim novinama da je, iz jedinica Druge armije, navodn o, dio rezervnog sastava upucen na Kosovo i Metohiju. "Iz jedinica u sastavu Druge armije rezervisti nijesu upuceni na Kosovo, a nije nam poznato da su tamo upuceni rezervisti ni iz bilo koje druge jedinice Vojske Jugoslavije" , saopsteno je iz Komande Druge armije VJ. Podgoricka "Pobjeda", takodje, pise da su slican odgovor dali i iz podgorickog Vojnog odsjeka, naglasavajuci da ovih dana pozive za rezervu uopste nijesu nikome upucivali.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /