petak, 6. februar 1998.

SLOVENACKI PRIVREDNICI U PKJ

Saradnja uprkos politicim preprekama

“U Beograd su dosli predstavnici znacajnih slovenackih preduzeca i funkcioneri Privredne komore Slovenije u zelji da doprinesu ozivljavanju, nekada jakih ekonomskih veza i popricaju o mnogobrojnim preprekama koje predstavljaju smetnju u medjusobnom trgovanju. Ulozicemo sve napore kako bismo u okviru svojih kompetencija i u interesu privrede mogli uticati na politiku nasih drzava da, delom podrze nasa htenja. Nismo dosli, samo da bi povecali robnu razmenu, zelimo cvrsce povezivanje, vise oblike saradnje od zajednickih ulaganja do nastupa na trecim trzistima", rekao je Jozko Cuk, predsednik Privredne komore Slovenije na jucerasnjem sastanku s jugoslovenskim privrednicima u Privrednoj komori Jugoslavije.

“Zelimo da se sto pre uspostave normalni odnosi izmedju nasih zemalja, sto bi omogucilo sklapanje bar onih sporazuma koji su neophodni za dalji razvoj ekonomskih odnosa izmedju dveju drzava. To se pre svega odnosi na Sporazum o trgovini, Sporazum o platnom prometu, Sporazum o putnickom i robnom saobracaju i Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima. O tim problemima otvoreno smo poceli razgovarati u novembru prosle godine na savetovanju o tome kako poslovati s Jugoslavijom. Njega je organizovala nasa komora, a ucestvovalo je preko 100 predstavnika nasih preduzeca, sto svedoci o velikom interesu za saradnju s vasom privredom, bez obzira sto drzave na politickom nivou jos nisu uspele normalizovati medjusobne odnose", rekao je Cuk.

“Nazalost, moram konstatovati da se i pregovori o pravnom nasledstvu koji predstavljaju osnovnu prepreku za regulisanje imovinskih odnosa, odvijaju suvise sporo, a privreda vapi za napretkom. Tvrdim da su nase dve privrede kompatibilne, sto svedoce i podaci iz 1990. godine, kad je robna razmena iznosila pet milijardi dolara i bila prilicno uravnotezena. Ohrabrujuci su pozitivni trendovi u poslednje dve godine", istakao je Cuk.

Mihailo Milojevic, predsednik PKJ istakao je da “su slovenacki predstavnici u svetu najglasniji u negativnim stavovima prema SRJ, a narocito Komisija za sukcesiju. Neophodno je to prekinuti u cilju ekonomske saradnje. Negativne stvari u medjusobnim odnosima moguce je prevazici i mi ih isticemo, ne da bi se svadjali, vec da bi rascistili privredni prostor i unapredili saradnju", rekao je Milojevic.

Posle ovog susreta, predstavnici “Gorenja", “Mure", “Krke", “Kovinotehnike", “Merkatora", “Droge" i drugih preduzeca nastavili su bilateralne razgovore s jugoslovenskim privrednicima.

S. Jovovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /