petak, 6. februar 1998.

DOGADJANJA U PRES-CENTRU FEST-a ’98

Promocije i priznanja

U pres-centru FEST-a juce je predstavniku “Ineks-filma", producenta filma “Tri letnja dana" Mirjane Vukomanovic, urucena plaketa jugoslovenske sekcije FIPRESCI-ja, koja je ovo ostvarenje proglasila najboljim u proslogodisnjoj domacoj produkciji.

U nedostatku gostiju FEST-a, koji bi mogli biti predstavljeni, na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare su, izmedju ostalog, promovisane tri knjige koje se na razlicite nacine bave kinematografijom: “Pokretne slike" Zila Deleza, izdanje Izdavacke radionice “Zoranic", “Polja snova" Aleksandra Kostica i “Holivudske price" Rajka Radovanovica, obe u izdanju “Stubova kulture".

Za Zila Deleza je Dejan Sretenovic rekao da je jedan od najznacajnijih mislilaca 20. veka. Knjiga “Pokretne slike", po Sretenovicu, nije jos jedna istorija filma vec svojevrsna klasifikacija slika i znakova, napravljena kroz analizu dva gotovo suprotstavljena autora - Persa i Bergsona.

Radoslav Rale Zelenovic je govorio o odjecima prateceg programa “Crni talas - Zabranjeni bez zabrane", koji je sam koncipirao. On je primetio da se po dvorani Muzeja kinoteke, ispunjenoj uglavnom mladim ljudima, pokazalo da su ta umetnicka ostvarenja nastala pre vise decenija izdrzala bitku sa najnovijim svetskim hitovima i da je to nesto o cemu ce se u buducnosti morati povesti racuna.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /