petak, 6. februar 1998.

KOSTA MIHAILOVIC, SEF YU DELEGACIJE NA PREGOVORIMA O SUKCESIJI

Bilansi - osnova sporazuma

Brisel, Beta. - Sef jugoslovenske delegacije u pregovorima o nasledju bivse SFRJ Kosta Mihailovic izjavio je da je jugoslovenska delegacija dala krupan doprinos pregovorima u Briselu time sto je ostalim delegacijama podnela na uvid sazetak bilansa Narodne banke Jugoslavije. “To je veoma pomoglo da se rasciste mnoga pitanja koja su bila predmet diskusije", rekao je Mihajlovic u Briselu gde je prekjuce zapocela nova runda pregovora izmedju drzava nastalih na teritoriji bivse SFRJ. “Nezamislivo je uopste da se postigne sporazum o finansijskim pitanjima bez bilansa", rekao je Mihajlovic reagujuci na ocenu slovenacke delegacije da medju ponudjenim dokumentima ima “falsifikata".

“Oni su poceli s odbijanjem, a posto su protekle noci pregledali dokumenta, poceli su svi da saradjuju...", rekao je Mihajlovic.

Zamoljen da objasni procenu jugoslovenske delegacije da deo rezervi zlata koje je u zajednicku drzavu 1918. godine unela Kraljevina Srbija ima vrednost od 859 miliona dolara, Mihailovic je rekao da je to “kolicina unci preracunata po sadasnjoj vrednosti unce zlata od 329 dolara na svetskoj berzi". On je precizirao da su to rezerve zlata ne samo u Banci za medjunarodna poravnavanja u Bazelu, vec i u Medjunarodnom monetarnom fondu i drugim medjunarodnim ustanovama gde je bivsa savezna drzava deponovala zlatne rezerve.

Delegacija SRJ smatra da to zlato ne moze uci u fond sukcesije, sto narocito osporava delegacija Slovenije. Sef hrvatske delegacije Bozo Marendic nije zeleo da komenatrise dosadasnji tok pregovora. Jedan clan delegacije Bosne i Hercegovine, koji je zeleo da ostane anoniman, rekao je da je “svakako veliki korak napred cinjenica da je delegacija SRJ dosla sa prikazima finansijskih bilansa, iako je to, naravno, podlozno i raspravi i proveri".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /