petak, 6. februar 1998.

USTAVNI SUD SRBIJE

Pokrenut postupak o zakonitosti “beogradske takse"

Beograd. - Pred Ustavnim sudom Srbije pokrenut je postupak za ocenu odredbe Zakona o akcizama i porezu na promet kojom se predvidja placanje posebne takse od tri odsto na promet proizvoda i usluga na teritoriji Beograda. Sud je ovaj predlog uputio Narodnoj skupstini koja treba da odgovori u roku od 30 dana.

Predlagac postupka, Gradski odbor Demokratske stranke, u svojoj predstavci izmedju ostalog navodi da je primena osporene odredbe pocela narednog dana od objavljivanja, odnosno 31. decembra 1997, sto znaci da Skupstini grada Beograda nije zakonom ostavljena mogucnost da odlucuje o tome hoce li ovu taksu primenjivati ili ne.

Prema misljenju DS, takodje, izmenom Zakona o akcizama povredjen je clan Ustava Srbije kojim je zajemceno pravo lokalne samouprave. Drugim recima, predlagac smatra da Republika nema ustavnih ovlascenja da gradjanima pojedinih jedinica lokalne samouprave uvodi dazbinu bez njihove saglasnosti.

U obrazlozenju predloga za ocenu ustavnosti kaze se i da je pomenuti zakon suprotan ustavnom principu kojim se garantuje jednakost gradjana u pravima i duznostima, s obzirom da se uvodjenjem posebne takse samo na jednom delu teritorije, gradjani Beograda stavljaju u neravnopravan polozaj u odnosu na one koji zive van njega. U istoj situaciji su i privredni subjekti koji svoje proizvode i usluge prodaju u glavnom gradu.

B. O.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /