subota, 7. februar 1998.

IBRAHIM RUGOVA POVODOM KONCETRISANJA VOJSKE I POLICIJE U DRENICI

Sve opasnije igranje vatrom

Srpski sluzbeni izvori demantuju pokrete vojske na Kosovu. Tirana pojacano delovanje svoje vojske na granici sa SRJ objasnjava obracunom sa lokalnim bandama na severu Albanije

Pristina. - Poslednjih dana u vestima koje stizu sa Kosova nema informacija o novim incidentima, ali zato prema albanskim izvorima u toku su znacajniji pokreti i koncentracija policijskih i vojnih snaga na Kosovu. Veci pokreti jakih policijskih snaga i vojnih kolona posebno su, prema albanskim izvorima, zadnjih dana uocljivi na i oko podrucja Drenice, smestenog u trouglu izmedju opstina Srbica, Glogovac i Klina. Za sada nije jasno da li se radi o koncentraciji ovih snaga na neuralgicnom podrucju Drenice i pripremi neke sire akcije ili samo o najobicnijoj demonstraciji moci sa efektom odvracanja.

Prema istim izvorima, tokom pokreta policijskih i vojnih kolona, one vrse aktivno osmatranje i izvidjanje terena. Vece pokrete policijskih snaga kao i ukljucivanje faktora vojske u slozenu kosovsku situaciju, srpski izvori, posebno ne oni sluzbeni, do danas nisu potvrdili, ali je prekjucerasnja poseta Kosovu nacelnika Generalstaba Jugoslovenske armije Momcila Perisica, koja je sluzbeno odrazlozena nadgledanjem redovnih vezbovnih aktivnosti armije na ovom podrucju, pobudila sumnju sire javnosti i ucvrstila u uverenju one ovdasnje posmatrace po kojima vojska pocinje da pruza sve vidniju logisticku podrsku policijskim aktivnostima na Kosovu.

U jucerasnjem obracanju novinarima u Pristini, lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova, izrazio je zabrinutost zbog sve ucestalijih, kako je konstatovao, vojnih i policijskih pokreta na Kosovu. Prema njemu ne samo informacije iz albanskih vec i nezavisnih srpskih izvora, poput onih iz Vojvodine, o mobilizaciji rezervnog vojnog sastava radi upucivanja na Kosovo, potvrdjuju znacajnije vojno prisustvo i angazovanje na ovom prostoru, sto je lider kosovskih Albanaca ocenio novim provociranjem u ionako slozenoj situaciji. Osudjujuci poslednje slucajeve provociranja i zlostavljanja Albanaca od strane maskiranih i naoruzanih Srba, Rugova je pozvao “sve gradjane Kosova da se ne igraju vatrom". Izlaz iz situacije koja vodi onom najgorem scenariju, Rugova vidi u prestanku provociranja situacije na Kosovu od strane srpskog rezima, prekidu nasilja i otpocinjanju dijaloga o statusu Kosova pod medjunarodnim patronatom.

Zanimljivo je da je povodom informacija o vecim pokretima vojske na Kosovu, ali i tvrdnji stampe u Tirani da je Albanija pojacala svoje trupe na granici prema severu i stavila ih u stanje povisene pripravnosti, reagovala i Vlada Albanije, demantujuci ove vesti i tvrdeci da se radi samo o povisenoj pripravnosti divizije u Kuksu, u severnoj Albaniji, zbog obracuna sa lokalnim bandama.

U mnogobrojnim i cesto protivurecnim informacijama o situaciji na terenu sa vecim pouzdanjem se moze govoriti o sve cvrscoj kontroli i uspostavljanju svojevrsnog policijskog obruca poslednjih desetak dana oko podrucja Drenice. Svi putni pravci ili raskrsnice koje vode prema Drenici kontrolisu jake policijske patrole, a na znacajnijim mestima uspostavljeni su i jaki policijski punktovi na kojima se sprovodi rigorozna kontrola saobracaja i putnika.

Albanski politicki izvori ovim povodom tvrde da policija neselektivno primenjuje silu i za najbezazlenije saobracajne prekrsaje, poput istekle vozacke dozvole. Na posebnom udaru su mestani onih sela iz Drenice u kojima su se desili napadi na pripadnike policije. Prema pisanju pristinskog dnevnika “Koha ditore" na punktu kod sela Kijevo na magistrali Pec - Pristina, cetvorica Albanaca su juce fizicki zlostavljani, samo zato sto u prolazu nisu pozdravili pripadnike poslicije.

I. Hajdari

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /