subota, 7. februar 1998.

“VALJEVSKOJ STAMPARIJI" ZAPRECENO STECAJEM ZBOG NENAMENSKOG TROSENJA DEVIZNOG KREDITA

Direktor slao lazne izvestaje o izvoznim poslovima

Sporan je aranzman sa svajcarskom firmom “Bobst", kod koje se nalazi i pola miliona maraka kredita, dobijenog od republickog Fonda za razvoj. Fond uslovljava vracanje novca do 27. februara i preti stecajem i krivicnom odgovornoscu za nadlezne

Ukupna devizna steta naneta “Valjevskoj stampariji" za vreme direktorovanja Jordana Radovanovica, koga je Privredni sud u Valjevu ponovo upisao u registar uprkos protivljenju oko 250 do 284 zaposlenih radnika (zbog cega se sada sporovi vode pred Visim privrednim sudom u Beogradu) pa do sada utvrdjenim podacima, iznosi 419.133 nemacke marke. Dinarska steta je 3.745.809,36 dinara. Zbog toga su, saznaje “Nasa Borba", protiv Jordana Radovanovica i njegovih najblizih saradnika iz rukovodnog tima “Stamparije" inspektori za privredni kriminal valjevskog SUP podneli krivicne prijave Opstinskom i Okruznom javnom tuzilastvu.

U deviznom poslovanju, sporan je aranzman sa svajcarskim firmama “Bobst" iz Lozane, koja je po nalogu Jordana Radovanovica, iznos od 340.000 DEM od uplacenih avansa za nabavku nove stanc-masine prenela firmi M&CO u Beckom Novom Selu (Austrija). Na zahtev “Stamparije", upucen 3. februara, istog dana stigla je faks poruka u kojoj se “sa zaljenjem" konstatuje da se dokumentacija, koju bi “trebalo da ima i “Stamparija", ne moze proslediti. “Suvise je veliki obim toga", stoji u faksu M&CO. Valjevski graficari su, uz to, obavesteni i da je g. Mels, iz firme M&CO “toga dana bio pozvan u zandarmerijsku stanicu" po zahtevu Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije “da nacini zvanicnu izjavu."

Austrijski biznismeni, ili njihovi ovdasnji partneri, izrazavaju i cudjenje zbog angazovanja MUP s obzirom na to “da poslovi nisu bili dogovoreni preko Ministarstva unutrasnjih poslova." M&CO, takodje, novo rukovodstvo “Valjevske stamparije", obavestava da avanse moze doznaciti tek nakon povracaja novca od “Nihon investmenta". Problem je jedino u tome sto u ovoj firmi u “Valjevskoj stampariji" niko ne zna nista, niti ikakva dokumentacija postoji.

Firma nestala, tuzba ostala

Kako saznaje "Nasa Borba", predsednik ovdasnjeg Privrednog suda, Selimir Maksimovic, tuzio je novinara "Vremena", Dragana Todorovica, zbog svog pominjanja u tekstovima ovog beogradskog nedeljnika i dovodjenja u vezu s firmom M&CO, ciji je suvlasnik Maksimovicev sin. Firma je, izgleda, na vreme likvidirana da bi mladji Maksimovic potom u poslovima s valjevskim graficarima ucestvovao kao vlasnik nove firme "In tajm".

Kod “Bobsta" je i 500.000 DEM kredita, dobijenog na tri meseca za pospesivanje izvoznih poslova, iz republickog Fonda za razvoj. Fond se oglasio pismom kojim uslovljava vracanje novca od 27. februara. U protivnom, zapreceno je stecajem firme i krivicnom odgovornoscu za odgovorne, zbog nenamenskog trosenja deviza.

Radovanovic je, inace, Republicko ministarstvo za industriju (ministar je Zivota Cosic, valjevski kadar u Beogradu) uredno “izvestavao" o izvoznim poslovima. Tako je, u septembru, Ministarstvo obavesteno da su poslovi za trziste Rusije vredni 321.068,61 DEM, da zalihe iznose 40.000 DEM, a vrednost poslova do kraja 1997. procenjena je na 980.000 nemackih maraka. Nije, naravno, sporno da je “Stamparija" radila za ruske partnere, ali je od ugovorenog posla imala samo 25 odsto, a onih 75 procenata “pojeli" su posrednici poput “Atlasa", transportni troskovi i sirovina “Kartonke" s Umke, obracunata po svetskim cenama.

Onaj deo sudbine “Valjevske stamparije" koji je u rukama njenih radnika nije sporan. Posla ima, radi se punom parom. Kako ce se medjutim, ponasati nadlezni drzavni organi, vlast i politika tesko je reci.

B. Vicentijevic

Strancima tek sada sinulo sta se desilo

Zastupnik “Bobeta", g. Izeneger, posle sastanka u beogradskom “Hajatu" odrzanog u cetvrtak, s predstavnicima “Stamparije" i mr Nenadom Djokicem, direktorom Fonda za razvoj Srbije, obecao je da ce svom gazdi “izneti nove detalje". “Bobstu" je, naime, tek sada jasno sta se zapravo desava u “Valjevskoj stampariji". Gospodin Izeneger je takodje obecao, brz odgovor, daleko pre 27. februara", s obzirom na to da je u razgovoru i mr Djokic istakao da “Vlada Srbije nikom nece oprostiti devizni kredit", pa ni valjevskim graficarima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /