subota, 7. februar 1998.

NEMACKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA U TIRANI NAJAVIO ZA IDUCI MESEC POSETU BEOGRADU

Pojacan pritisak za postovanje ljudskih prava na Kosovu

Tirana, Rojters. - Nemacki ministar inostranih poslova Klaus Kinkel izjavio je da Evropa zeli stabilnost u pokrajini etnickih Albanaca Kosovo i zatrazio od Jugoslavije da tamo postuje ljudska prava. Predvodeci delegaciju nemackih parlamentaraca i poslovnih ljudi koja je juce boravila u jednodnevnoj poseti najsiromasnijoj evropskoj zemlji, Kinkel je pohvalio Albaniju zbog njene “umirujuce politike u regionu".

“Medjunarodna zajednica, a posebno Evropa, slozila se da Kosovu, koje na zalost nije ukljuceno u Dejtonski sporazum, treba posvetiti specijalnu paznju", izjavio je Kinkel na konferenciji za stampu, posle susreta sa visokim albanskim politicarima.

“Mi smo zainteresovani da tamo vlada stabilnost", rekao je on. Kinkel je, medjutim, rekao da ne podrzava nezavisnost Kosova ili separatisticke pokrete u toj oblasti. On je takodje izjavio da ce se sledeceg meseca sastati sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem, kako bi pojacao pritisak sveta na Beograd da na Kosovu postuje ljudska prava.

Necemo dozvoliti da vecinu od 90 odsto stanovnistva maltretira manjina od deset odsto. “Reci cemo Milosevicu da sadasnja situacija ne sme da bude nastavljena", rekao je nemacki ministar inostranih poslova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /