subota, 7. februar 1998.

OPRECNE TVRDNJE O MOBILIZACIJI REZERVNOG SASTAVA VJ

Poranile redovne vojne vezbe?

Vest o navodnoj mobilizaciji koja se, zbog ucestalih poziva “rezervistima" na vojnu vezbu, poslednjih dana provlaci medju gradjanima Vojvodine, vrlo brzo je demantovana iz Komande Druge armije VJ. Ipak, o tacnosti tih pretpostavki, do sada se nisu oglasili Generalstab Vojske Jugoslavije ili Savezno ministarstvo odbrane.

Situacija “na terenu", medjutim, daje drukciju sliku: u nekim vojnim odsecima na teritoriji Beograda, saznajemo da je tacno da je poslednjih dana ucestalo pozivanje pripadnika iz rezervnog sastava VJ “radi uobicajenih provera". Takodje je receno da je pozivanje rezervista uobicajeno za ovo doba godine, te da se ne radi o mobilizaciji, vec o redovnim, uobicajenim aktivnostima.

S druge strane, izvor blizak visokim vojnim krugovima, tvrdi da je ove godine, u odnosu na prethodne, vojna vezba “poranila" punih mesec dana:

- Zbog svodjenja racuna iz prethodne godine i cekanja sredstava iz budzeta, uobicajena zimska “kvartalna provera" ranije je obavljana pocetkom marta. Ove godine to je ucinjeno punih mesec dana ranije. Osim toga, na pozivima za vojnu vezbu ne pise do kada ce trajati, odnosno koliko dugo ce rezervista biti “zauzet", sto je jos jedan presedan. Ukoliko se mobilizacija sprovodi, to je dobro prikriveno i drzi se u najvecoj tajnosti - tvrdi izvor “Nase Borbe".

O eventualnim aktivnostima Vojske Jugoslavije na Kosovu, prema recima sagovornika, za sada nema govora. Mada, kako dodaje, treba imati u vidu da poseta nacelnika Generalstaba VJ generalpukovnika Momcila Perisica Pristinskom korpusu i oficirima - slusaocima Skole nacionalne odbrane, koji deo nastavnog programa (lekciju “Komandno-stabno izvidjanje") izvode upravo na toj teritoriji, “treba ozbiljno uzeti u obzir".

N. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /