subota, 7. februar 1998.

VILIJAM MONTGOMERI, AMBASADOR SAD U ZAGREBU

Trazi se ukidanje hrvatske Uredbe o najmu stanova

Zagreb, Beta. - Ambasador SAD u Hrvatskoj Vilijam Montgomeri ocenio je da treba ukinuti Uredbu hrvatske Vlade o najmu stanova u istocnoj Slavoniji, zato sto je diskriminirajuca. Montgomeri je to izjavio nakon preksinocnjeg zatvorenog sastanka Komisije za nadzor sprovodjenja Erdutskog sporazuma u oblasti ljudskih i gradjanskih prava, koju cine ambasadori zemalja Kontakt grupe, predstavnici Evropske unije, UN, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Nacionalnog odbora za uspostavu poverenja. Americki ambasador je ocenio da je Nacionalni odbor za uspostavljnje poverenja do sada postigao znacajan napredak, ali je izrazio zabrinutost zbog “mogucih poteza koji favoriziraju jednu etnicku grupu". Zakljucivisi da je ozivotvorenje Erdutskog sporazuma veoma vazno za Hrvatsku i za svet, Montgomeri je istakao da ce se sledecih meseci pomno pratiti kako se taj sporazum provodi.

Ambasador Velike Britanije u Hrvatskoj Kolin Munro rekao je da bi hrvatska Vlada, pre nego sto preduzme odredjene korake, trebalo da se posavetuje sa predstavnicima medjunarodne zajednice. “Te mere ne smeju biti diskriminirajuce i treba da se odnose na celu teritoriju Hrvatske", rekao je Munro. Predsednica Nacionalnog odbora za uspostavljanje poverenja Vesna Skare-Ozbolt odbila je da kaze da li ce sporna Uredba biti povucena, uz napomenu da to pitanje treba postaviti Vladi.

Sporna Uredba, usvojena 22. januara, daje osobama koje su do 31. marta 1991. godine imale stanarsko pravo u istocnoj Slavoniji pravo da se vrate u svoje stanove sa statusom zasticenog stanara, i istovremeno odredjuje da ce se licima koje trenutno zive u tim stanovima obezbediti privremeni smestaj.

Potpredsednik Nacionalnog odbora Vojislav Stanimirovic izrazio je nezadovoljstvo Uredbom, ali je rekao da ipak postoji nada da ce ona biti preinacena, a njeno izvrsenje odlozeno do 15. marta. On je podsetio da je njegova stranka zahtevala da istupi iz Nacionalnog odbora i upozorio da ce to i uciniti ukoliko “stranka to od njega bude izricito trazila". I drugi srpski predstavnik u Nacionalnom odboru, Milorad Pupovac, rekao je da ce istupiti iz tog tela ako njegova stranka to bude trazila, ali je upozorio da je odgovornost na onima koji su odlucili da donesu spornu Uredbu, cime su ugrozili do sada postignute rezultate u istocnoj Slavoniji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /