subota, 7. februar 1998.

SUKOB U VRHU SDA CRNE GORE ZBOG ULASKA U NOVU VLADU

Raskol zbog ministarskih fotelja

Predsednik SDA Crne Gore Harun Hadzic optuzuje poslanika Rifata Veskovica i Orhana Sahmanovica da su potpali pod uticaj crnogorske vlasti. Veskovic prebacuje Hadzicu da slusa Sulejmana Ugljanina

Podgorica. - Neposredno pred izjasnjavanje crnogorskog parlamenta o sastavu nove Vlade Crne Gore, koju je ponudio mandatar Filip Vujanovic, predsjednik i poslanik SDA CG Harun Hadzic priredio je svima iznenadjenje, zahtijevajuci da se sa spiska buducih ministara povuce kandidat iz redova njegove stranke, predvidjen za ministra zastite zivotne sredine.

Hadzic je objasnio da SDA CG to ministarstvo nije trazila, i da njihov poslanicki klub nema ovlascenja da podrzi nesto sto nije dogovoreno u rukovodstvu stranke, ali su ga demantovala dvojica drugih poslanika SDA CG, Rifat Veskovic i Orhan Sahmanovic. Oni su tvrdili suprotno, a optuzujuci Hadzica da je izlozio stav “nametnut sa strane".

U izjavi koju smo juce dobili od gospodina Hadzica, on objasnjava da je zbog iznenadjenja, u parlamentu propustio da kaze kako je “njegov Milosevic", odnosno njegova misao vodilja i ogranicavajuci faktor - “interes Bosnjacko-muslimanskog naroda u Crnoj Gori, Sandzaku i SRJ, kao i odluke i stavovi Muslimanskog nacionalnog vijeca, vrhovnog politickog i predstavnickog tijela Bosnjaka - Muslimana u SRJ".

U opirnoj izjavi gospodin Hadzic navodi kako su tekli razgovori izmedju njega i mandatara Filipa Vujanovica oko eventualnog ulaska SDA CG u Vladu, napominjuci, pritom, da je na sjednici Glavnog odbora SDA CG od 26. januara decidirano dogovoreno da se ne prihvati ponuda o davanju kadrova za Ministarstvo vjera i Ministarstvo ekologije.

Hadzic navodi, dalje da je stav rukovodstva SDA bio da se zahtijeva ucesce u jednom ministarstvu bez portfelja, gdje bi ministar iz SDA CG “imao specijalno zaduzenje iz oblasti ljudskih prava i prava amnjinskih naroda", a da je odluka mandatara da Saliji Adrovicu povjeri upravo mjesto ministra ekologije dogovorena neovlasceno sa Rifatom Veskovicem, sefom poslanickog kluba SDA CG. Hadzic izrazava cudjenje zbog pristajanja mandatara Vujanovica da razgovara sa Veskovicem, a ne sa njim, a Veskovica optuzuje za flagrantno krsenje Statuta i Programa SDA CG.

- Iz svega sam zakljucio da taj “tutor" koji upravlja Veskovicem i Sahmanovicem zeli da izazove konflikt i unutrasnje sukobe u SDA CG, i tako pokusati da je eliminise sa politicke scene - istice Hadzic u izjavi, najavljujuci ciscenje sopstvenih redova i oslobadjanje od onih “koji su potpali pod uticaj aktuelne vlasti". U izjavi za “Nasu Borbu", Rifat Veskovic je ponovio da su i Predsjednistvo i Glavni odbor, a na kraju i poslanicki klub SDA CG, donijeli odluku o ucescu u Vujanovicevoj vladi. On je precizirao pritom da su poslanickom klubu ostavljene odrijesene ruke za donosenje konacne odluke. VEskovic navodi da je Hadzic isao na razgovore sa mandatarom bez stava stranke, i da nije nista ni trazio od njega, na osnovu cega izvlaci zakljucak da nije bio licni ni zainteresovan da SDA CG ucestvuje u Vladi. Takav svoj stav, objasnjava dalje Veskovic, on je pokusao da nametne i Glavnom odboru, ali je ostao u manjini.

Gospodin Veskovi ce je objasnio da iza stavova Haruna Hadzica ne stoji Alija Izetbegovic, vec Sulejman Ugljanin, predsjednik Muslimanskog nacionalnog vijeca. A ovome, kako je kazao, “ne odgovara nikakva nasa participacija u vlasti, jer treba drzati tenzije, i narodu i medjsunarodnoj zajendici pricati nesto sto mozda i ne odgovara istini". Veskovic, pritom, podsjeca na to da je SAD CG odustala od ucesca na izborima 1992. godine, zbog stavova gospodina Ugljanina, a sto se tice Alije Izetbegovica, on istice da on ima pozitivan odnos prema ucescu SDA CG u novoj crnogorskoj Vladi.

- Organi stranke ce ponovo zauzeti stav oko ovoga, kazao je na kraju izjave za nas list gospodin Rifat Veskovic.

D. Vukovic

Tutor

Sam Hadzic je, u polemici sa stranackim kolegama, ostavio utisak da je poslusao nekoga sa strane, konstatujuci da “svako ima svog Slobodana Milosevica", odnosno da “svako ima nekog svog tutora".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /