nedelja, 8. februar 1997.

Inspektorske muke

Meso sa panja

Kontrola na pijaci, prema recima Bozidara Jovanovica, bivseg glavnog veterinarskog inspektora za Beograd, sastoji se u vizuelnom pregledu na osnovu ukusa, mirisa, boje i konzistencije namirnice. Preko mleka i mlecnih proizvoda kupljenih na tezgi moze se oboleti od tuberkuloze Na Zelenom vencu prodavac cvaraka i prodimljene “srpske" kobasice nudi robu izlozenu na prevrnutoj kartonskoj ambalazi. Na pitanje da li je kobasica bakterioloski i hemijski ispravna, kaze: “Jeste, kako da nije". Pokazuje potvrdu privatne veterinarske stanice na kojoj pise da je 24. januara odredjeno lice zaklalo tri svinje i da je uzeti uzorak zdravstveno ispravan. Ovu potrvrdu, kaze ovaj prodavac “priznaje" i veterinarski inspektor na ovoj pijaci.

Prodavacica kora na susednoj tezgi od kutija kaze da ima registrovanu radnju za proizvodnju kora. Na pitanje da li inspektor s pijace dolazi u kontrolu, ova prodavacica kaze: “Dolazi ponekad i sa milicijom i juri nas, ali kao i da ne dolazi. Mi smo, malo kasnije, opet tu".

Milanka Maricic iz okoline Smederevske Palanke na Zelenom vencu prodaje zaklane pilice. Pokazuje potvrdu lokalne veterinarske stanice na kojoj pise da meso potice od jata pilica koja su odgajana bez upotrebe lekova i stetnih dodataka za ljudsko zdravlje pa se meso moze nesmetano koristiti za ljudsku ishranu.

- Svaku partiju pilica nosim na pregled da bi veterinar utvrdio da li je meso dobro za jelo. Na ovom delu pijace prodavac ne bi smeo da stane bez potvrde. Inspekcija cesto dolazi, pogleda potvrdu i, da se ona ne bi zloupotrebila, pocepa je na licu mesta. Medjutim, problem su svi oni koji prodaju namirnice oko pijace. Nema pravde. Morali bi svi da se kontrolisu podjednako, jer vidite sta je ovaj Zivadinovic uradio s rakijom. Ja bih ga prvo ispitala sta je sve uradio dok je proizvodio rakiju, a onda bih mu litar njegove lozovace sasula u gusu pa neka se i on pracaka kao pacov, kaze Milanka Maricic.

Vrata sanitarne inspekcije bila su zatvorena bez obavestenja gde se inspektori nalaze. Nije jednostavno bilo naci ni veterinarskog inspektora na Zelenom vencu jer je, uglavnom, bio sluzbeno odsutan.

Kontrola na pijaci prema recima Jovanovica, bivseg glavnog veterinarskog inspektora za Beograd, sastoji se u vizuelnom pregledu na osnovu ukusa, mirisa, boje i konzistencije namirnice. Preko mleka i mlecnih proizvoda kupljenih na tezgi moze se oboleti od tuberkuloze, bruceloze, salmoneloze (jedne od najvecih bakterija trovacica), eserihije koli i proteus vulgarisa. Nigde u razvijenom svetu, meso se prema recima Jovanovica ne prodaje sa “panja". Zivotne namirnice ne smeju se pakovati tako da se proizvod ne vidi sa svih strana.

- Poslednjih godina kod nas stoku kolje gde ko stigne, a jedan inspektor kontrolise celu opstinu. Cak ni velike klanice upotpunosti ne koriste svoje laboratorije. Svi inspektori koji rade na pijacama, uglavnom kontrolisu onoliko koliko mogu u datim uslovima i samo povremeno vrse bakterioloske kontrole. Drustveni sektor drzi pod kontrolom svega oko 60, odsto proizvoda ako se ima u vidu proizvodnja i transport do krajnjeg potrosaca. Sta znaci stih proba kad se uzorak uzima jednom ili dvaput godisnje. U svetu se rade permanentne analize. Kako se moze garantovati zdravstvena i bakterioloska ispravnost sira koji prodavac prodaje na bilo kojoj pijaci, kad ga istim rukama pakuje i uzima novac. O aero zagadjenju ne treba ni govoriti, kaze Jovanovic.

Nasi propisi dozvoljavaju, kaze Jovanovic, prodaju samo nekoliko vrsta namirnica zivotinjskog porekla na pijaci. Medjutim, u razvijenom svetu je cak i to zabranjeno. Kad se Jugoslavija 70-ih godina borila da udje u Evropu pored veterinarske i sanitarne inspekcije, postojala je i kontrola kvaliteta koju je radila savezna trzisna inspekcija, kaze Jovanovic napominjuci da danas kvalitet namirnica niko i ne pominje.

Do glavnih inspektora tesko doci

U roku od dva dana nemoguce je bilo naci Georgija Trbojevica, glavnog veterinarskog inspektora, koji je prema informacijama njegovih kolega, bio na terenu po gradovima Srbije. Srecko Minjevic, glavni trzisni inspektor, i Slobodan Hasura, glavni sanitarni inspektor, bili su zauzeti sastancima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /