ponedeljak, 9. februar 1998.

EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE - NEZAPAMCEN NAPAD NA PRAVA I SLOBODE GRADJANA

Nova velika pljacka naroda

Strucnjaci upozoravaju da postupak utvrdjivanja da li je neki propis u skladu sa Ustavom i zakonima traje i po dve godine, sto znaci da u medjuvremenu vlada moze nesmetano da sprovede nasilno “uterivanje" deviza u bankarske tokove

Ako se bude dosledno sprovodila Uredba Vlade Srbije o finansijskoj disciplini, potpuno ce stati svi poslovi na trzistu nepokretnosti. “Ni u srecnim vremenima ova trgovina nije obavljana domacom valutom, a tek sada je nemoguce naci kupca koji ce pristati da proda stan za dinare, pa da muku muci da podigne svoj novac i zameni ga za devize", komentarisu vlasnici agencija za promet nekretninama.

Ujedno, procenjuju da ce se obavljati ilegalna trgovina, kako se to vec cini na Kosovu, sto znaci da ce buduci novi vlasnici biti prinudjeni da cekaju neka druga vremena da bi dobili pravni dokaz da poseduju ono sto su u takvoj trgovini i platili. Zbog obustave prometa nekretninama, pod pretpostavkom da ce se sklopiti isti broj ugovora (a potpuno je izvesno da nece), drzava ce izgubiti oko 200 miliona dinara. Udruzenje vlasnika agencija za promet nepokretnosti zatrazice dodatno tumacenje ove uredbe, i ukoliko ona ostane nepromenjena, zahtevace njeno ukidanje, jer se tvrdi da je ova uredba nezakonita i neustavna. Pomenute mere izazvale su opste nezadovoljstvo i burne reakcije. Politicke stranke ih ocenjuju kao nezapamcen napad na prava i slobode gradjana, pri cemu se upozorava da postupak utvrdjivanja da li je neki propis u skladu sa ustavnim zakonima traje i po dve godine, sto znaci da u medjuvremenu vlada moze da sprovede nasilno “uterivanje" deviza u bankarske tokove na ovaj nacin. Gradjani, koje smo anketirali, kazu: “Ovaj narod ipak nije do te mere sludjen, koliko njegova drzava misli da jeste".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /