ponedeljak, 9. februar 1998.

ANKETA “POBJEDE" O SARADNJI SA HASKIM TRIBUNALOM

Samo se Bulatoviceva partija protivi

Podgorica, Beta. - Vecina parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori smatra da SR Jugoslavija mora da saradjuje sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu kako bi se pravi krivci kaznili i skinula kolektivna krivica sa celih naroda.

U anketi podgorickog dnevnika “Pobjeda", povodom najavljene posete glavnog tuzioca suda Luiz Arbur Podgorici, rezervu prema tom Tribunalu i njegovoj ulozi pokazali su samo predstavnici politicke partije bivseg crnogorskog predsednika Momira Bulatovica. U pomenutoj anketi, potpredsednik te partije Zoran Zizic je rekao da u Dejtonskom sporazumu nema ni jedne reci o Tribunalu i da je SRJ svoju saradnju sa Tribunalom regulisala medjusobnim ugovorom. Zizic je izrazio uverenje da “nas pravosudni sistem ima mogucnosti da ispuni zadatak i rasvetli zlocine, a pocinioce kazni" i dodao da je dosadasnji rad Tibunala pokazao da je to vise politicka nego pravosudna institucija.

Poslanik vladajuce Demokratske partije socijalista (DPS) Ranko Mujovic ukazuje na koliziju nekih odredbi dejtonskog sporazuma sa Ustavom SRJ, ali napominje da se “bez obzira kako ko shvata poziciju medjunarodnog suda, preuzete obaveze moraju izvrsavati". Prema njegovim recima, obaveze se moraju izvrsavati “pre svega zbog poboljsanja medjunarodnog polozaja nase zemlje i neodloznog ukljucivanja u medjunarodne organizacije i institucije".

Rifat Veskovic iz Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da je dolazak glavnog tuzioca Haskog tribunala u Podgoricu jasan znak da su sazreli uslovi da se realizuju obaveze preuzete u Dejtonu. Poslanik Narodne stranke Predrag Popovic i poslanik Liberalnog saveza Miroslav Vickovic smatraju da sve pocinioce ratnih zlocina treba isporuciti sudu u Hagu. “Neka osumnjiceni dokazu svoju nevinost u Hagu", kategorican je Popovic, koji podseca da je predsednik SRJ Slobodan Milosevic preuzeo obavezu saradnje sa tom medjunarodnom institucijom. “Neka osumnjiceni za ratne zlocine saopste ko ih je gurnuo u tu avanturu i kakva je bila uloga Slobodana Milosevica i njegovih vazala u tom suludom ratu", rekao je Popovic. Vickovic smatra da se ukazivanjem na neke “formalno pravne smetnje u Ustavu" koje onemogucuju izrucenje osumnjicenih javnost samo obmanjuje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /