ponedeljak, 9. februar 1998.

NEZAVISNI SINDIKAT “ZASTAVE" DANAS ISPOSTAVLJA SPISAK ZAHTEVA RUKOVODSTVU

Skinuti drzavnu “sapu" sa “Zastave"

Kragujevac. - Od odgovornih rukovodilaca “Zastave" trazimo da od aktuelnog srpskog rezima odmah zahtevaju promenu drzavne politike kako bi se stvorili uslovi da kapital inostranih investitora moze da udje u “Zastavu" - naglasava se u spisku zahteva nezavisnog sindikata (UGS “Nezavisnost") “Zastavine" fabrike automobila koji ce danas biti dostavljeni poslovodstvu jedine domace auto-firme.

- Uz ove zahteve predocicemo poslovodstvu i nas stav da ne zelimo vise da Vlada Srbije drzi “sapu" nad “Zastavom". Hocemo da “Zastava" i zaposleni u njoj sami odlucuju o svojoj sudbini, sto znaci da srpska vlast ne bi smela vise da arbitrira ni u pregovorima Fabrike automobila sa potencijalnim inostranim partnerima rekao je juce za “Nasu Borbu" predsednik ogranka UGS “Nezavisnost" u Fabrici automobila Veroljub Dobrosavljevic.

U zahtevima nezavisni sindikat trazi jos da se odmah prestane sa pretnjama, ucenama i sikaniranjem zaposlenih koji su clanovi “Nezavisnosti".

- Zahtevamo od poslovodstva da postuje Zakon o radnim odnosima i da svakom zaposlenom obezbedi sve sto mu sleduje po tom zakonu, porucuje direktorima Fabrike automobila rukovodstvo ogranka UGS “Nezavisnost" u ovoj firmi koje je, pre koji dan, pozvalo sve “automobildzije" da se sa visegodisnjih prinudnih odmora vrate na svoja radna mesta.

- Vlast izgleda zeli da se svi zaposleni sa prinudnih odmora zaista vrate na svoja radna mesta i tako teret socijalnog zbrinjavanja “prekobrojnih" radnika prebaci na preduzeca. Kada se zna u kakvoj su situaciji ne samo kragujevacke, vec i velika vecina ostalih srpskih drustvenih firmi, onda je jasno da je to najbrzi put do njihovog stecaja. Tada ce svi radnici da ostanu bez posla, a glavni krivci za to pred zaposlenima ce biti nesposobni direktori, dok ce Vlada da se pravi nevesta - procenjuje predsednik sindikata “Namenske" Zoran Nedeljkovic sa cijim misljenjem se slazu i celnici “Nezavisnosti" u fabrici automobila. Z. Radovanovic

Venac na spomenik Topolincu

Kragujevac. - 15. februara u 11 sati, delegacija sindikata “Namenske" polozice venac na spomenik Topolivcu koji se nalazi u neposrednoj blizini stare upravne zgrade “Zastave".

- Venac polazemo povodom 122-godisnjice cuvenih radnickih demonstracija u Kragujevcu. Ovim cinom zelimo i da ukazemo na cinjenicu da su radnici danas u jedanko teskom polozaju kao topolivci pre 122 godine. I nama su nadnice bedne, i mi gledamo - kao oni nekada - kako se mlada burzoazija beskurpulozno bogati na racun radnickog siromastva, izjavio je predsednik sindikata “Namenske" Zoran Nedeljkovic - Meda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /