ponedeljak, 9. februar 1998.

DUSAN JANJIC O OPTUZBAMA NA RACUN SOCIJALDEMOKRATIJE

Promena sume koju je zasadio Milosevic

Tri ostavke “iz licnih razloga". Socijaldemokrate pod optuzbama da su Be-Ka stranka, partija KOS-a, SDB

Za sest meseci koliko politicki deluje, Socijaldemokratija je sirom Srbije formirala 117 opstinskih odbora. U javnim nastupima funkcioneri te stranke isticu da se “konstantno povecava broj clanova i simpatizera". Prema njihovoj evidenciji, imaju oko 25.000 clanova.

Ali, dok jedni dolaze, drugi odlaze. Stranku je do sada napustilo nekoliko ljudi i to kako se istice “svojom voljom". Pre izvesnog vremena ostavke na sve funkcije u stranci podneli su Bosko Tisma i Milos Jankovic, predsednik i potpredsednik beoradskog odbora te stranke i Radmila Obucina, potpredsednik partije. Na uobicajena novinarska pitanja koja se tim povodm postavljaju - zasto su podneli ostavke - samo kratko isticu da su u pitanju “licni razlozi" i “angazovanje na novim projektima". I u stranci navode “licne razloge" kao povod za ostavke, kao i da nema mesta spekulacijama da se radi o “provetravanju" unutar partijskih redova zbog sukoba razlicitih interesa.

"Bela knjiga"

Na optuzbe da je i finansijski i kadrovski njihovu stranku pomogla policija, Dusan Janjic istice: "Postoji uticaj drzavne bezbednosti u pravljenju stranaka. Zato smo i pozvali sve stranke da napravimo "belu knjigu" o ucescu policije u nastanku stranaka. Nijedna se nije odazvala. Nakon toga su krenuli besomucni napadi na nas, u opticaj su krenule cuvene price da smo stranka kontraobavestajne sluzbe".

Inace, u samom startu Socijaldemokratija je u carsiji ucvrscena u stranke koje su formirane kako bi “glumile opoziciju", potom da se radi o policijskoj stranci ciji je osnivac SDB. Prilepljena joj je etiketa da je “Be-Ka stranka", koja hoce da uvede “Be-Ka demokratiju", posto je navodno sponzorise Bogoljub Karic i sl. Na tu temu dr Dusan Janjic, potpredsednik Socijaldemokratije, kaze: “Trac broj jedan koji kruzi jeste da je Socijaldemokratija partija kontraobavestajne sluzbe (u pitanju je KOS). Trac broj dva, da nas je napravio Slobodan Milosevic koristeci Bogoljuba Karica i da smo mi u stvari ekspozitura za pranje prljavog novca ratnih profitera. Navodno, taj novac potice od Karica. Takodje po njima, Vuk Obradovic i Pavic Obradovic, kao bivsi visoki funkcioneri SPS, nemaju pravo da zastupaju socijaldemokratske ideje!"

Po recima naseg sagovornika, te price dolaze iz pravca SDU - stranke i Obrada Savica (Beogradski krug). “Oni, koji u proteklih desetak godina nisu uspeli nista da urade, imaju pravo da se ljute. Sve vreme su pravili stranke od sto clanova koliko ima SDU, ili 1.200 clanova koliko ima LSDV i da ne nabrajam dalje. Sve kada se sabere, nemaju vise od 3.500 clanova", tvrdi dr Janjic.

Cetvrti blok

Inace, najava Socijaldemokratije da ce uskoro biti formiran cetvrti blok stranaka socijaldemokratske orijentacije podigao je temperaturu za jos nekoliko stepeni. Protivnici tog tzv. cetvrtog bloka stranaka su isticali "da su stranke takve orijentacije vec ujedinjene i da nema potrebe da ih Socijaldemokratija ujedinjuje". Ipak, kako saznajemo, do nekakve integracije ce doci. Zbog "dzentlmenskog sporazuma", javnost ce o tome biti obavestena 11. marta, na pres-konferenciji.

U cemu se jos razilaze Socijaldemokratija i njeni oponenti?

“Oni misle da u savremenom drustvu treba da se izjednaci radnicka klasa i ostali i da su bogati po prirodi stvari pljackasi... Tacno je da je nasa privatizacija stvorena i od segmenta zloupotrebe, ali postoji privatizacija koja je pocela kroz gastarbajterski rad, kroz akumulaciju, koja je dovrsena unutar legalnog sistema Ante Markovica, za koji se i oni navodno zalazu. Ljude poput Danila Tomica i Bogoljuba Bozica oni nazivaju ratnim profiterima", objasnjava dr Janjic.

Razlikuju se jos po tome sto, kako kaze, SD “interesuje promena rezima, a njih interesuje samo promena rasporeda drveca u sumi koju je zasadio Slobodan Milosevic. Oni koji propagiraju promenu rezima i izgradnju gradjanskog drustva, zapravo su nesposobni da se oslobode zavisnosti od drzave, koja im je davala profesorske plate i obezbedjivala stabilna primanja i sitne beneficije ukoliko napreduju u stranackoj hijerarhiji. Pogledajte samo kako su utrcali u parlament i lokalnu vlast. Umesto da se maksimalno ispomazemo, Nenad Canak je, recimo, trazio preispitivanje odluke gradskih vlasti da se pod jednakim uslovima dodeli poslovni prostor strankama. U slucaju Socijaldemokratije se izrice stav da nikada nece dobiti prostor dok je LSDV na vlasti. To je metod Staneta Dolanca", smatra dr Janjic. Taj politicki obracun, kako kaze, nije slucajan, i napominje da se ne sme zaboraviti pravilo da “pas laje, a karavani prolaze".

Mirjana Kalinic

Karic kao Karnegi

“Nasu stranku je na pocetku pomogao Bogoljub Karic, pre svega mobilnom telefonijom, vrlo malo je novca dao. Molimo one koji su uzimali ogromne pare od Karica da ako vec njega ne postuju, da postuju sebe. Jer, Karic je mnogim strankama pomogao, pa cak i onima koje nas kritikuju. Iskoristili su priliku da preko nas i navodnog slusanja nasih saveta o smirivanju svojih politickih ludila, izvuku pare od Karica. Jednom sam javno rekao, da treba da se podsete kako je nastalo bogatstvo Karnegija. Pa ako ih nije sramota da uzimaju pare od Karnegija, a nije ih bilo sramota da uzimaju od Bogoljuba Karica, da prestanu s tom moralistickom pricom", kaze dr Dusan Janjic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /