ponedeljak, 9. februar 1998.

KO MOZE DA SAZOVE SEDNICU VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

Djukanovic proziva Beograd

- Postavljanjem zahteva za odrzavanje sednice Vrhovnog saveta odbrane, Djukanovic je, naime, direktno prozvao vrh savezne drzave da se izjasni da li ga priznaju kao predsednika Crne Gore, jer se oni o tome do sada nisu izjasnjavali - komentarise za “Nasu Borbu" predsednik Fonda za razvoj demokratije advokat Milenko Radic skorasnju najavu crnogorskog predsednika Mila Djukanovica, izrecenu u nedavnom razgovoru sa zamenikom sefa britanske diplomatije Tonijem Lojdom.

Naime, najava novog crnogorskog predsednika, povlaci za sobom niz vrlo osetljivih pitanja o buducem funkcionisanju savezne drzave i njenih organa, s obzirom na sve okolnosti pod kojima su sprovedeni poslednji izbori za predsednika Crne Gore, njegovo ustolicenje i indiferentan stav Beograda. Prema vazecoj proceduri, sednicu saziva predsednik SRJ, kada proceni da je to potrebno, ili na zahtev jednog od clanova tog tela. To je pokazala i ranija praksa u periodu tokom koga je raspored aktuelnih drzavnih funkcionera bio malo drugaciji. S obzirom na slabe komunikacije izmedju predsednickih kabineta savezne drzave i Crne Gore, od kada je izabran Milo Djukanovic koji nije po volji Beograda, tesko je ocekivati da ce prvi covek federacije reagovati.

- Zahtev za odrzavanje sednice ne mora biti zakonski obavezujuci. Medjutim, posto u tom telu nema mnogo clanova, proizlazi da su svi podjednako vazni. Stoga zasedanje moze da zatrazi bilo koji clan Saveta. U principu, zakazivanje, odnosno odrzavanje sastanka clanova tako vaznog tela kao sto je Vrhovni vojni savet, trebalo bi da bude trenutno. Cak i da je bilo ko od clanova van zemlje, trebalo bi da hitno prkine sve aktivnosti i vrati se u zemlju - decidiran je Radic.

M. Milutinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /