ponedeljak, 9. februar 1998.

UOCI SUTRASNJEG NASTAVKA VANREDNE SEDNICE CRNOGORSKOG PARLAMENTA

Kljucna dilema - jedna ili vise izbornih jedinica

Na sednici strucnog tima zakazanoj za danas pokusace se formulisati konacne verzije predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i zakona o javnom informisanju

Podgorica. - U nastavku vanredne sjednice crnogorskog parlamenta, koji je predvidjen za sjutra, trebalo bi da se razmotre i usvoje predlozi zakona o izboru odbornika i poslanika, birackim spiskovima i javnom informisanju. Predlog zakona o birackim spiskovima je vec pripremljen i oko njega je postignut visok stepen saglasnosti u visestranackom strucnom timu, u kojem participiraju sve parlamentarne stranke, sto znaci i socijalisti Momira Bulatovica. U strucnom timu je dogovoreno da formalni predlagac zakona o birackim spiskovima bude poslanik Narodne stranke Dragan Soc, inace clan jedne od radnih grupa strucnog tima za izradu izbornih zakona.

Rad na pripremi preostala dva zakona prekinut je u vrijeme zasjedanja parlamenta, iz prostog razloga sto poslanici koji su i clanovi strucnog tima nijesu htjeli da propuste zasjedanje. U okviru radnih grupa je nastavljena rasprava tokom vikenda, i to u prisustvu strucnjaka iz OEBS, koji su tek juce otputovali iz Crne Gore, a za danas je zakazana sjednica strucnog tima, na kojoj ce biti pokusano da se utvrde konacne verzije predloga zakona o javnom informisanju i onog o izboru odbornika i poslanika.

Kako smo juce saznali od Miodraga Vukovica, koordinatora strucnog tima, kljucna dilema u vezi sa zakonom o izboru odbornika i poslanika je da li se opredijeliti da Crna Gora bude jedna izborna jedinica ili je podijeliti na vise izbornih jednica. Ova dilema je skopcana sa pitanjem kako obezbijediti adekvatnu zastupljenost manjinskih nacionalnih grupa u crnogorskom parlamentu, prije svega Albanaca, a pri tom ne ugroziti prava ostalih manjinskih grupa, na sta su upozorili i strucnjaci OEBS.

Sto se tice predloga zakona o javnom informisanju, ostalo je da se razrijese neke manje bitne dileme. Koordinator strucnog tima, gospodin Vukovic demantovao je price da su strucnjaci OEBS ispoljili ljutnju zbog sporosti rada strucnog tima. On tvrdi da nikakve ljutnje nije bilo, vec da je strucnjacima OEBS jedino bilo stalo da, zbog vremenskog ogranicenja njihovog boravka u Crnoj Gori, posao u radnim grupama bude intenziviran, kako bi i oni mogli doprinijeti njegovoj uspjesnosti.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /