ponedeljak, 9. februar 1998.

Kuca na trusnom terenu

Marica Vukovic

Vlada Srbije upustila se u opasan poduhvat ravan izgradnji solitera na trusnom terenu. Pored cinjenice koja bode oci - da je domaca valuta bez ikakvog oslonca - u nizu mera koje je Vlada Srbije usvojila da bi zavela finansijsku disciplinu, nasla se i ona o obaveznom bezgotovinskom placanju prilikom kupovine nepokretnosti.

Mera je vec u primeni, a samo laici, poput onih koji su je predlozili, mogu poverovati da ce se neko odluciti da svoje devize zameni na salteru banke po zvanicnom kursu i krene u potragu za stanom ili automobilom. Cak kad bi takvih i bilo, potrebno je da nadju jos naivnijeg kupca koji ce pristati da za dinare proda svoje vlasnistvo i moli bankare da mu isplate njegov novac. Pod pretpostavkom da ipak dobije svoj novac ukoliko ima bilo kakvo iskustvo s vrednoscu domace valute, potrcace kod prvog dilera da ga zameni za nemacku marku.

Ovoj prici primeran je komentar jednog vlasnika agencije za promet nepokretnosti - “Jurili medveda, a isterali misa". Pokusavajuci na sve nacine da poveca devizne rezerve i strane valute koje kruze u kupoprodajnim ugovorima utera u svoju kasu, drzava ce novim propisom ostati i bez one sigurne zarade od poreza na promet jer ce se mimo njenih ociju sklapati ugovori o fiktivnom poklonu. To ce biti samo jedan on nacina na koji ce se gradjani dovijati da ne bi sigurnu valutu menjali za onu kojoj svakog dana pada cena, a drzavi nezadovoljenog apetita nece preostati nista drugo nego da poseze za novim, jos neprimerenijim potezima.

Da bi nove propise ucinila jos “ubojitijim", Vlada Srbije propisala je da nema trgovine ispod trzisne vrednosti nepokretnosti. To znaci da na ugovoru potpis ne moze biti stavljen ukoliko je cena niza od one koju je odredila ovlascena opstinska komisija, kako bi se doskocilo pravnicima koji na ugovor, uz saglasnost obe strane, stavljaju nizu cenu kako bi se platio manji porez. Ova “doskocica" vlasti moze samo da drzavnoj kasi donese stetu, jer ce dodatna birokratizacija u sklapanju kupoprodajnih poslova mnogo vise da je kosta nego sto bi bila razlika u obracunatom porezu na stvarnu i “sminkanu" cenu.

Bezgotovinsko placanje na trzistu nepokretnosti moguce je u zemlji stabilnog ekonomskog i monetarnog sistema u kojoj ne postoji opasnost da inflacija za noc proguta jedan sprat kuce. Nasa je daleko od toga, pa tako i mogucnost da nove mere budu primenjene jadnako onoj da vulkanska lava soliter ostavi netaknut.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /