ponedeljak, 9. februar 1998.

A, gde ce dusa?

Jasna Sarcevic-Jankovic

Proslo je tri meseca od kada je mali Stefan Gavrilovic, necijom nebrigom, preminuo u Intitutu za zdravstvenu zastitu majke i deteta u Novom Beogradu. I proslo je, evo, vec sedam dana otkako se pojavila informacija da lekari, koji su u pocetku ove afere pominjani kao ucesnici, tvrde da su bili samo prisutni kada je operacija krajnika bila vrsena, ali da malog Stefana, navodno, nisu operisali. I - nikom nista!

Nije tesko uociti da u ovom slucaju nije bila u pitanju smrtonosna bakterija, kako su lekari iz ovog Instituta ubedjivali javnost. Jer, da jeste, svako bi od njih znao ko je to dete operisao, a najcivilizovanije bi bilo da se izvesni lekar sam potpise ispod svog dela i istoj javnosti objasni sta se, zapravo, dogodilo. Ili bi to trebalo da ucini onaj lekar koji je vodio postoperativni postupak.

Umesto svega toga, samo nepodnosljivo mucan muk iz Instututa, na ciju kapiju svakodnevno ulazi na stotine malisana, u rukama roditelja koji drugog izbora nemaju.

Stefanovi roditelji, Milena, i sad pokojni Zoran (jos jedan tuzan dokaz da ni tamo, “nekom od gore", ne trebaju smrtnici neciste duse), obavestili su dezurnog sudiju i dezurnog tuzioca. Ali, gde je i sta radi onaj cija je obaveza bila da pokrene krivicni postupak gonjenja po sluzbenoj duznosti? Trazi da se podnese pismena krivicna prijava, naravno, protiv N. N. lica! A ocajna Stefanova majka je i to ucinila. I - nikom nista!

Da li je iko do sada zbog ovog slucaja podneo ostavku? Nacelnik odeljenja, direktor Instituta, ministar zdravlja?

Ovde su moralni cinovi nesto o cemu niko ne razmislja zato sto - morala nema. Vrlo jednostavno i vrlo sramotno. Isto kao sto je i u slucaju niske “lozovace". Deset, petnaest, osamnaest, stotine mrtvih, samo zbog gutljaja. Dvadeset devet mrtvih rudara samo zbog norme u metanskoj jami. Koga to ovde moze da potrese do moralnog cina? I nije uteha pitanje “a gde ce im dusa", jer su pakao stvorili ovde, gde oni uredjuju red stvari. A u tom redu - moral, odgovornost, istina - sve to je na margini njihovih zivotnih ciljeva.

Sva sredstva su opravdana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /