ponedeljak, 9. februar 1998.

POSLE DVE GODINE POKUSAJA REALIZOVANA POSETA SLOVENACKE PRIVREDNE DELEGACIJE

Privrednici prestigli politicare

Domaca preduzeca obnavljaju saradnju sa slovenackim firmama, jer ce isplativije poslovati direktno, nego preko stranih posrednika

Na proslonedeljnom sastanku sa slovenackom delegacijom privrednika u Privrednoj komori Jugoslavije, Mihailo Milojevic, predsednik ove Komore istakao je da je inicijativa za susret koju su pokrenuli Slovenci, prihvacena “zbog toga sto misli da privredna saradnja treba da se odvija uprkos postojecim preprekama".

Privrednici, rekao je Milojevic uspesnije od drugih nalaze puteve za saradnju. Ukupna robna razmena izmedju dve drzave, prema podacima kojima raspolaze jugoslovenska komora iznosi 111,86 miliona maraka dok slovenacke informacije govore da je ona bila u vrednosti 138 miliona maraka.

“Novkabel" iz Novog Sada obnovio je poslovne kontakte pocetkom prosle godine sa bivsim poslovnim partnerima “Gorenjem" iz Velenja i “Elektronabavkom" iz Ljubljane. Saradnja je uspostavljena jer su obe strane zakljucile da je isplativije poslovati direktno, nego preko nemacke firme. “Novkabel" je, naime prodavao svoju robu nemackom partneru, a on “Gorenju" i “Elektronabavci".

Izvozna prednost na slovenackoj strani

Vrednost jugoslovenskog izvoza u Sloveniju u prosloj godini iznosila je 37,15 miliona maraka, a vrednost uvoza iz nje 74,71 milion maraka. Jugoslavija je od Slovenaca kupovala hartiju, motorna ulja, delove motora, plasticnu masu, automatske telefonske uredjaje, generatore, neke okside i drugu robu. U isto vreme izvozila je katode, bukovo drvo, legure bakra i cinka, aluminijum, peci na drva, elektricne provodnike, smrznute maline i visnje, pecurke, sokove, koncentrat od voca i drugu robu.

- Prosle godine nasim starim partnerima isporucili smo kapilarne cevi za rashladne uredjaje i energetske kablove u vrednosti od 500 hiljada maraka. Ove godine planirali smo da izvoz bude vredan milion maraka. Robu naplacujemo u devizama preko nase firme u inostranstvu. Slovenci, medjutim insistiraju da, umesto klasicnog izvoza i naplate u kesu treba da u kompezaciji uvozimo njihovu robu. To je neizvodljivo jer nismo trgovacka firma, kaze Djuro Medenica, zamenik generalnog direktora u “Novkabelu".

U februaru prosle godine, saradnju je obnovio i “Metalac" iz Gornjeg Milanovca. Ovo preduzece daje emajlirano i teflonizirano posudje na konsignaciju slovenackoj firmi “Profas". Vrednost izvoza prvih nekoliko meseci iznosila je ispod 100 hiljada maraka mesecno da bi se popela u proseku na oko 150 hiljada. Ove godine, “Metalac" je planirao da vrednost izvoza iznosi 1,5 miliona maraka. Iz konsignacije “Profasa" snabdevaju se i bivse jugoslovenske republike i cela zapadna regija, kaze Dragan Tomic, pomocnik komercijalnog direktora u “Metalcu".

Prosle godine ova firma je u dva navrata uvezla sudopere kako bi upotpunila asortiman posto trenutno ne proizvodi ovu robu. Vrednost ovog uvoza koji je bio potpuno nezavisan od izvoznog posla bila je 100 hiljada maraka. Naplata je, kaze Tomic, isla bez problema, “Profas" je novac za kupljenu robu uplacivao na racun svoje poslovne banke, a ona na racun poslovne banke “Metalca".

S. Jovicic

Petina razmene sa zemljama bivse Jugoslavije

U zemlje Evropske unije, Slovenija izvozi 65 odsto robe namenjene za izvoz. Oko 16 odsto te robe plasira se na trzistima zemalja bivse Jugoslavije dok iz njih uvozi 6,3 odsto vrednosti ukupnog uvoza. Slovenacka prosecna plata u 1997. godini bila je 977 maraka, cene su porasle 8,6 odsto, a stopa nezaposlenosti iznosila je 14 odsto. Industrijska proizvodnja u toku prosle godine porasla je za jedan odsto, a njen pad je zabelezen u sektoru proizvodnje transportnih sredstava, drvnoj industriji, hemiji i tekstilnoj grani.

Led probijen

Roman Veras, savetnik u Privrednoj komori Slovenije, nakon zavrsenih razgovora u Beogradu, ocenio je da su oni bili uspesni.

- Vazno je da je, posle pocetne nervoze, uspostavljena dobra atmosfera, da je probijen led i dogovoreno da dve zemlje kod svojih vlada uloze dodatne napore za uspostavljanje odgovarajucih diplomatskih odnosa. Nasa komora je, tek posle pokusaja koji traju dve godine, dobila poziv iz Beograda da dodje na razgovore. Privredni odnosi izmedju nase zemlje i SRJ imaju dobru perspektivu koja se zasniva na realnim predvidjanjima. Dogovoreno je da nam uzvrate posetu, rekao je Veras.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /