ponedeljak, 9. februar 1998.

INCIDENT NA GRANICNOM POJASU IZMEDJU RS I FEDERACIJE BIH U SARAJEVU

Vasic u zatvoru, Lale oslobodjen

Na lukavickoj cesti bosanska policija u petak uhapsila Gorana Vasica i Slavisu Laleta zbog sumnje da su 1993. ubili zamenika premijera BiH Hakiju Turajlica. Predstavnici UN saopstili da su bosanski Srbi pustili sve Muslimane koje su zadrzali u znak protesta protiv hapsenja Vasica i Laleta

Sarajevo, Beta-AP-FoNet. - Predstavnici UN saopstili su u subotu da su bosanski Srbi po svoj prilici oslobodili sve muslimanske civile koje su u petak zadrzali u znak protesta zbog hapsenja Gorana Vasica i Slavise Laleta.

Bosanska policija uhapsila je u petak, na Lukavickoj cesti u granicnom pojasu izmedju Republike Srpske i Federacije BiH, bosanske Srbe Vasica i Laleta, zbog sumnje da su u januaru 1993. godine ubili zamenika premijera BiH Hakiju Turajlica. Turajlic je ubijen 8. januara 1993, na kontrolnom punktu srpskih snaga, kroz otvorena vrata oklopnog vozila UN i u prisustvu francuskih pripadnika mirovnih snaga. Neposredno posle hapsenja, grupa Srba zaustavila je jedan autobus iz Federacije BiH i uzela oko 20 muslimanskih civila kao taoce. Srbi su zapretili da ce ih ubiti ukoliko Vasic i Lalic ne budu oslobodjeni. Iako je vecina zarobljenika kasnije oslobodjena, razliciti izvestaji su naveli da je nejasna sudbina jednog broja talaca, pri cemu se u izvestajima baratalo razlicitim brojevima.

Zvanicnici UN u subotu su saopstili da su cetiri osobe - po svoj prilici poslednji oslobodjeni taoci - tog dana presle iz RS na teritoriju Federacije, u jedno sarajevsko predgradje. Portparol sarajevske policije Adnan Kosovac izjavio je da je Slavisa Lale oslobodjen i da je u pratnji UN presao u srpski entitet. Protiv Vasica je podignuta optuzba zbog ubistva i on ce u Sarajevu biti izveden pred sud.

Ministar unutrasnjih poslova Republike Srpske Milovan Stankovic izjavio je u subotu na Palama da ce se licno zalagati da Goran Vasic, kojeg je uhapsila policija Federacije BiH, bude prebacen u zatvor na teritoriji RS, javlja SRNA.

"Trazicu da Vasic bude prebacen u zatvor u RS i da mu se ovde sudi. Ukoliko je kriv bice osudjen, a ako druga strana nije zadovoljna nivoom presude i nacinom vodjenja postupka medjunarodna zajednica ima nacina i mogucnosti da slucaj izdvoji i vodi kao poseban", rekao je ministar Stankovic. Stankovic je ocenio da "upad osam naoruzanih lica sa dugim cevima u zonu separacije van linije razgranicenja na srpskoj strani predstavlja varvarski cin koji mora biti prevazidjen".

Optuzba za ratni zlocin ili ubistvo?

Portparol Kancelarije visokog medjunarodnog predstavnika Esling Bvajn potvrdila je u subotu Srni da se Srbin Goran Vasic, kojeg je uhapsila policija Kantona Sarajevo, nalazi u sarajevskom Centralnom zatvoru. "Trenutno se razmatra da li ce Vasic biti optuzen za ratni zlocin ili za slucaj ubistva. Jos uvek nemamo konacan odgovor, a slucaj je prebacen na razmatranje u Haski tribunal, koji ce doneti konacnu odluku", objasnila je portparol Kancelarije visokog medjunarodnog predstavnika za BiH u izjavi Srni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /