ponedeljak, 9. februar 1998.

DRAMATICNO SAOPSTENJE SO ZRENJANIN

Policija hapsi odbornike

Hapsenje potpredsednika IO Skupstine opstine Ivana Devica jos jedan je od pokusaja diskreditiranja demokratski izabrane lokalne vlasti u Zrenjaninu

Rukovodstvo SO Zrenjanin uputilo je saopstenje za javnost u kome se navodi da je situacija u Opstini Zrenjanin dramaticna, jer je rezim u Srbiji nastavio da sprovodi sve vrste represivnih mera protiv demokratski izabrane vlasti na lokalnom nivou". U saopstenju koje potpisuje predsednik IO SO Zrenjanin, Vojin Bacvanski, navodi se da novo opstinsko rukovodstvo od prvih dana rada nove lokalne samouprave nailazi na opstrukcije svake vrste od strane rezima Slobodana Milosevica i njegovih drzavnih organa.

Svi pokusaji da se kroz rad Skupstine potkupljivanjem odbornika, a kasnije i pretnjama, srusi rukovodstvo izabrano od strane nove demokratske vecine su propali. Opstrukcija je nastavljena preko republicke finansijske policije koja je prilikom jedne od svojih poseta blokirala rad Skupstine opstine Zrenjanin. Potom je izvrsen finansijski udar preko banaka na opstinski budzet sa ciljem da se onemoguci poslovanje opstinske uprave.

Represivne mere su nastavljene direktnim mesanjem policije u rad opstinske uprave i javnih preduzeca, koje su pod ingerencijom Opstine, kao i na odbornike i njihove porodice. Poceli su sa privodjenjem nasih poslovnih partnera (dobavljaca i izvodjaca radova, cak i onih koji su imali minorne racune).

Policijska represija je kulminirala posle sednice Izvrsnog odbora SO Zrenjanin na kojoj je od MUP-a zahtevana istraga, u roku od 30 dana, o malverzacijama prethodne SPS vlasti u Opstini Zrenjanin. Usledilo je hapsenje potpredsednika Izvrsnog odbora Ivana Devica kojom je odredjen pritvor u trajanju od 30 dana. G. Devic je posedovao kompromitujucu dokumentaciju za vecinu SPS-JUL funkcionera.

Sve sranke koje cine trenutnu vladajucu koaliciju na lokalnom nivou u Zrenjaninu zauzele su zajednicki stav da jedinstveno stoje iza opstinskog rukovodstva, te su izdale zajednicko saopstenje u kome se navodi da se nova vlast javno odredila protiv kriminala bilo koje vrste i za odgovornost svih nosilaca javnih funkcija, da je hapsenje potpredsednika IO Ivana Devica jos jedan od pokusaja usmerenih na diskreditaciju demokratski izabrane vlasti. “I ovoga puta policijski metodi ce propasti u sukobima sa savremenim demokratskim tokovima", stoji u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /