ponedeljak, 9. februar 1998.

SAVETOVANJE EKONOMISTA “TRANSFORMACIJA I PROCENA KAPITALA"

“Stetocine" dogurale do 250 miliona dolara

Ukidanje trgovinskih preferencijala od strane Evropske unije donelo direktnu stetu od 70 miliona dolara, a indirektnu gotovo cetiri puta vise

Herceg-Novi, Montena-faks. - “Potcjenjivanje zahtjeva Sjedinjenih Americkih Drzava, od kojih zavisi citav ekonomski poredak svijeta, moglo bi da nas dovede u jos mnogo tezu situaciju", upozorio je Vojin Djukanovic, potpredsjednik Savezne vlade, ucestvujuci na sinoc zavrsenom trodnevnom savjetovanju na temu “Transformacija i procjena kapitala", odrzanom u Mediteranskom zdravstvenom centru, u Igalu, uz ucesce oko 130 ekonomskih strucnjaka iz Srbije i Crne Gore.

Djukanovic je posebno naglasio da na nivou federacije “jos uvijek nema konsenzusa oko nuznosti otvaranja Jugoslavije prema svijetu". Prema rijecima potpredsjednika Savezne vlade, posljedice takvog ponasanja su vise nego teske, a on je to ilustrovao podacima da je direktna steta Jugoslavije zbog nedavnog ukidanja trgovinskih preferencijala od strane Evropske unije procijenjena na oko 70 miliona dolara, a indirektne stete na vise od 250 miliona dolara! Ilustrativan je i drugi podatak, koji je on saopstio, a to je da privatni sektor privrede, u kojem radi 11 odsto ukupnog broja zaposlenih, ostvaruje vecu dobit nego citav drustveni sektor u kojem radi 53,4 odsto zaposlenih!

Na skupu je, inace, ocijenjeno da je trenutna tranformacija preduzeca u Srbiji u velikom zaostatku u odnosu na startnu 1990. godinu, kada je zapocet ovaj proces u bivsoj Jugoslaviji. Istaknuto je da se u medjuvremenu privatizacija odvijala nekontrolisano izvan institucija, prelivajuci drustveni kapital u privatni. Iako je prosle godine u Srbiji donesen Zakon o transformaciji, receno je na skupu, on nije dovoljan da bi se prevazislo krajnje lose stanje u privredi i ubrzala transformacija. Ekonomisti su konstatovali da je drzava duzna da obezbijedi makroekonomsku stabilnost, stabilne cijene i kurs dinara.

Organizator skupa ekonomista u Igalu bila je agencija “VIV" iz Novog Sada, a najveci broj izlaganja pripremili su strucnjaci iz Instituta za ekonomiju i finansije, u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /