ponedeljak, 9. februar 1998.

RACUNICA SAVEZNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Plata za 248 kilograma hleba

Beograd, Beta. - Za prosecnu platu od 968 dinara u decembru prosle godine moglo je da se kupi 246 kilograma belog hleba ili 318 litara mleka ili 108 litara ulja, pokazali su najnovije analize Saveznog zavoda za statistiku.

To znaci da je Jugosloven sa prosecnim primanjima morao da radi 45 minuta za kilogram hleba, 35 minuta za litar mleka i jedan sat za litar ulja. Osim tih osnovnih prehrambenih proizvoda, za platu se moglo kupiti i 15 kilograma kafe. Za kilogram tog proizvoda, koji se takodje nalaze u potrosackoj korpi sastavljenoj prema standardnim potrebama ishrane i pica, bilo je potrebno raditi jedan dan i cetiri casa. Za zadovoljavanje kulturnih potreba odlaskom u bioskop bilo je potrebno sat i 43 minuta rada, a za mesecnu platu moglo se kupiti 107 ulaznica.

Za kupovinu kolor televizora srednje velicine domace proizvodnje, bilo je potrebno tri meseca i 21 dan rada ili 3,9 plata. Nesto manje rada, tri meseca i dva dana bilo je potrebno za nabavku masine za ves, takodje domace proizvodnje, za koju je trebalo izdvojiti 3,1 mesecnu platu. Prema statistici, najvise rada, 33 meseca i tri dana, odnosno plata - 33,1, bilo je potrebno za kupovinu putnickog automobila “jugo 45".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /