ponedeljak, 9. februar 1998.

NEMACKI FILOZOF I KNJIZEVNIK HANS MAGNUS ENCESBERGER ZA “FERAL TRIBJUN"

Tudjmanu se svet smeje, ali je nakratko uspeo da zavara Evropu

Split, Beta. - Nemacki filozof i knjizevnik Hans Magnus Encesberger ocenio je da je “zbog nacina na koji se konstituisala nacija, osnivala drzava i vodio rat, Hrvatska jos neminovno upucena na laz".

“Najpre se mora pronaci izgubljeno kolektivno samopouzdanje, a za to su na prvom nivou potrebni mitologija, laz i fantazija. To je kao kad zurite negde da stignete prvi, a tamo vec svi sede - onda morate varati da biste se osetili bolje, onda sve morate proci u fikciji kada vam vec nije bilo dano u zivotu", rekao je Encesberger u intervjuu za splitski “Feral tribjun". On je naglasio da je “dovoljno pogledati Tudjmana, jednu od figura prelaza, skupine nezrelosti i kolektivnog puberteta, da bi se razumeo hrvatski problem".

“Simptomi megalomanije su i u klinickom smislu prisutni kod Tudjmana. Zamislite predsednika koji se danima zabavlja time da dizajnira uniforme sopstvene garde. Naravno da mu se svet smeje ! Ali problem nije samo u tome sto je on komican, on je istodobno prepreden i beskrupulozan takticar, koji je nakratko uspeo da zavara Evropu. Zato sto je smesan, svet ga je uvek potcenjivao", naveo je Encesberger.

“Kada se oslobodite osobe koja vam smeta, kao i njegovih bliskih ljudi, ne vidim zasto Hrvatska ne bi vodila racionalniju politiku. Da li bi Francuska izasla iz Drugog svetskog rata kao pobednica bez De Gola? Sta bi Nemci bez Adenauera? Ponekad je dovoljan samo jedan inteligentan i racionalan politicar koji je zivo zainteresovan za drustvo oko sebe", zakljucio je Encesberger.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /