ponedeljak, 9. februar 1998.

PAJAZIT NUSI, PREDSEDNIK KOSOVSKOG ODBORA ZA SUDSKA PRAVA

Kosovo napustilo pola miliona Albanaca

Pristina, Beta. - Delegacije Saveta Evrope za izbeglice (ECRE) i Medjunarodnog odbora dobrovoljnih agencija (ICVA) posetili su u subotu Kosovski odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda u Pristini, navodi se u saopstenju Kosovskog odbora. Predsednik tog Odbora Pajazit Nusi upoznao je goste sa "veoma teskim stanjem na Kosovu i istakao da je situacija pogorsana najnovijim talasom represije i nasilja policije, kao i vecim pokretima vojske".

Pogorsanju situacije doprinosi i pojavljivanje na Kosovu paravojnih snaga predvodjenih Zeljkom Raznatovicem-Arkanom i kapetanom Draganom, dodao je on. Nusi je takodje rekao da je u poslednjih 10 godina Kosovo napustilo gotovo pola miliona Albanaca, koji su utociste nasli u zapadnim zemljama. On je ocenio da Sporazum o povratku kosovskih Albanaca ne daje rezultate, jer je broj onih koji napustaju Kosovo i dalje znatno veci od broja onih koje zapadne vlade vracaju.

Upitan za polozaj ljudi koji se vracaju na Kosovo, Nusi je rekao da vlasti povratnicim oduzimaju dokumente, dok su neki izlozeni fizickom napadima i dodao da su neki povratnici u pritvoru drzani i po nekoliko nedelja.

Pronadjen mrtav Remzi Terziu

Pristina, Beta. - U blizini fabrike zica u Urosevcu pronadjeno je telo kosovskog Albanca, koji je, kako pise pristinski dnevnik na albanskom jeziku "Bujku", pre tri meseca bio izlozen "maltretiranju policije". Dvojica policajaca pronasli su u petak telo Remzi Terziua, starog 41 godinu, a naknadno je u bolnici konstatovano da je on preminuo od infarkta. "Bujku" pise da je Terziju pre tri meseca bio izlozen maltretiranju u policijskoj stanici u Urosevcu, pod izgovorom da poseduje nelegalno oruzje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /