utorak, 10. februar 1998.

PRISTIZU BROJNE INICIJATIVE ZA OCENU USTAVNOSTI UREDBE VLADE SRBIJE O TRGOVINI NEKRETNINAMA

Republicka vlada prekrsila srpski i savezni ustav

U inicijativi Agencije “Alka" navodi se da su prekrseni savezni - Zakon o platnom prometu, Zakon o hartijama od vrednosti, Zakon o preduzecima, Zakon o osnovama poreskog sistema i republicki - Zakon o prometu nepokretnosti, Zakon o platnom prometu i Zakon o obligacionim odnosima. Juce potpuno obustavljena trgovina nekretninama

“Vlada Srbije na svim uredbama radi ozbiljno. U izradu Uredbe o merama finansijske discipline u 1998. godini bili su ukljuceni finansijski i pravni strucnjaci. Nadam se da nije napravljena takva greska da su odredbe Uredbe protivustavne i nezakonite", rekao je jece novinarima Dragan Tomic, ministar koordinator u Vladi Srbije, nakon zasedanja Centralnog koordinacionog tima.

Da li je “takva greska" napravljena morace da utvrdjuju ustavni sudovi SRJ i Srbije, kojima su juce prosledjene brojne inicijative za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti ove uredbe koja je od 2. februara, kad je usvojena na sednici Vlade Srbije, izazvala burna negodovanja gradjana i vlasnika agencija za promet nepokretnosti.

“Uredba je protivna ustavima Republike Srbije u SR Jugoslavije i citavom nizu saveznih i republickih zakona i zbog toga predlazemo da se obustavi njeno sprovodjenje koje bi izazvalo neotklonjive stetne posledice", novodi se u inicijativi koju je prosledila Agencija za promet nepokretnosti “Alka". Dalje se navodi i detaljno obrazlaze da se ovom uredbom krse savezni zakoni: Zakon o platnom prometu, Zakon o hartijama od vrednosti, Zakon o preduzecima, Zakon o osnovama poreskog sistema, kao i republicki: Zakon o prometu nepokretnosti, Zakon o platnom prometu, a najdrasticnije Zakon o obligacionim odnosima.

Primena nove Uredbe juce je potpuno obustavila promet nekretninama, ni jedan kupoprodajni ugovor nije sklopljen, a sudovi su dobili nalog da overavaju samo one ugovore koji su u skladu sa novim propisima. Takodje, gradjani koji su ugovor overili 6. februara, na dan primene Uredbe, prema starim propisima, nisu mogli da plate porez na promet.

Po svemu sudeci najbolje se snasla firma “Auto-Srbija" jer je za parkiranje automobila na auto pijaci u Bubanj Potoku cenu sa 60 dinara povecala na 100, a kamiona sa 120 na 150 dinara. Preko vikenda na ovoj pijaci, koja prima oko dve hiljade vozila, zbog nove Uredbe trazilo se “mesto vise".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /