utorak, 10. februar 1998.

PREMIJER DODIK RAZGOVARAO U BECU SA SEFOM AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE

Bez Brckog u sastavu RS - Vlada tesko opstaje

Premijer Republike Srpske danas u ulozi svedoka pred Medjunarodnom arbitraznom komisijom za Brcko

"Ne volim da se porede RS i Kosovo":
Milorad Dodik (desno) s Volfgangon
Siselom, pred pocetak jucerasnjih
razgovora u Becu
Foto: FoNet/AP

Bec, FoNet. - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je juce na konferenciji za novinare u Becu, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Austrije Volfgangom Siselom, izarazio ocekivanje da ce Brcko ostati u sastavu srpskog entiteta, jer bi u drugom slucaju Vlada RS veoma tesko mogla da opstane. “U Bosni i Hercegovini vise ne sme biti neuralgicnih tacaka, koje bi mogle izazivati tenzije", naglasio je Dodik i podsetio na primer Gorazda, koje je pripalo Muslimansko-hrvatskoj federaciji i koje vise nije sporno.

“Ako Brcko ostane u sastavu RS, onda cemo moci da dokazemo nasu privrzenost Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik, koji ce se danas, u ulozi svedoka, pojaviti pred Medjunarodnom arbitraznom komisijom za Brcko, koja od prosle nedelje zaseda u Becu. Dodik je pred mnogobrojnim novinarima istakao da je od Austrije dobio podrsku za odmrzavanje novca koji je blokiran na proslogodisnjoj donatorskoj konferenciji za Bosnu, kao i da se na sledecem takvom skupu otkloni dosadasnja nesrazmera u obezbedjivanju medjunarodnih kredita RS i MHF. Na pitanje novinara da li vlada u Beogradu i predsednik SRJ Slobodan Milosevic podrzavaju novu vladu u RS i stabilizaciju prilika u Bosni da bi primenili ostriji kurs na Kosovu, Dodik je odgovorio: “Ne volim da se porede RS i Kosovo". On je dodao da vlada RS ima podrsku svih bitnih medjunarodnih faktora u Evropi i svetu, kao i da je veoma bitna i podrska predsednika SRJ.

Biro Haskog tribunala u Banjaluci

Premijer Milorad Dodik izjavio je juce u Becu da ce novoformirana vlada dozvoliti da se u Banjaluci otvori kancelarija Medjunarodnog suda za ratne zlocine na prostoru bivse Jugoslavije u Hagu. Dodik je, takodje, naglasio da ce Vlada srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini uticati da se jedan broj osoba, koje se nalaze na poternicama medjunarodnog suda, dobrovoljno stave na raspolaganje Haskom tribunalu. On je istovremeno dodao da Vlada RS nema instrumente za prisilno privodjenje svih osoba koje se nalaze na listi Haskog tribunala.

Ministar Sisel je, nakon razgovora sa gostom iz RS, naglasio da Austrija i Evropska unija (EU) podrzavaju novo rukovodstvo RS ekonomski i politicki i da se nova politicka era u tom bosanskom entitetu mora iskoristiti. Vicekancelar i sef austrijske diplomatije je najavio da ce Austrija uskoro u Banjaluci otvoriti kancelariju, pod juridistikcijom Ambasade u Sarajevu, u kojoj ce gradjani RS moci da dobijaju vize i resavaju druga pitanja.

Austrija je u okviru Svetske banke angazovana na realizaciji “mikroprojekata" za ozivljavanje srednjih preduzeca u Bosni, a zainteresovana je, takodje, za sto skorije otvaranje vazdusne linije izmedju Beca i Banjaluke, rekao je ministar Sisel.

Haski istrazitelji u Bijeljini zbog Jelisica

Bijeljina, Beta. - Osnovni sud u Bijeljini saopstio je juce da je istrazni tim tuzilastva Haskog tribunala boravio 6. februara u Bijeljini gde je pribavio dokumentaciju o imovnom stanju i borackom statusu Gorana Jelisica (30), optuzenog za genocid, javila je Srna. Jelisic je, prema optuznici od 21. jula 1995. godine, bio komandant logora Luka u Brckom u kojem je 1992. godine ubijen veliki broj Muslimana i Hrvata.

Americki pripadnici SFOR-a uhapsili su Jelisica 22. januara u Bijeljini. Istrazni tim Tribunala je od opstinskih organa i banaka pribavio dokumentaciju o Jelisicevom imovinskom stanju i ratnoj invalidnosti u cilju angazovanja branioca bez naknade. Istraziteljima Haskog tribunala predata je i dokumentacija Komiteta za prikupljanje podataka o zlocinima protiv covecnosti i medjunarodnog prava iz Beograda. Haski istrazitelji otputovali su u Tuzlu. Pre Bijeljine istrazitelji Haskog tuzilastva bili su u Osnovnom sudu u Zvorniku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /